Odp: Domontowanie czujnika zmierzchu/deszczu
Pozwolę sobie dla potomności spisać swoje doświadczenia:
Odcięcie starej pastylki na standardowe lusterko wykonałem struną gitarową, poszło super łatwo, nie używajcie palnika - nie warto.
Nowy krążek do fotochrou przykleił szklarz na klej do szyb, ten sam co się po obwodzie szybę klei - trzyma jak wściekłe
Fabryczne "wyczarnienie" szyby zrealizowałem przy użyciu najtańszej ciemnej folii na szybę, którą kupiłem w chinach za 3zł podczas podróży służbowej.
Do tej czarnej folii przykleiłem element mocujący sensory (w moim przypadku sensor deszczu) na dwustronnej mocnej taśmie piankowej 3M.
Czujnik deszczu poszedł na szybę za pomocą żelu od szklarza za 25 złotych (żel marki 3M). źle go przykleiłem i zrobił się bąbelek powietrza, który na przestrzeni miesięcy znikł - nie zrażamy się i dajmy żelowi chwilę czasu.
Mocowanie sensora przez folię przyciemniającą do ramki wytrzymało próbę czasu i temperaturową - nic nie odpadło nawet przy długim postoju auta w Chorwacji - bardzo trudno jest usunąć prawidłowo przyklejoną folię do szyby, nie wiem dlaczego miałaby sama spaść.
Warto zadbać o dobrą kondycję lusterka i krążka - ja podczas wielokrotnych prób zakładania i ściągania obrobiłem krawędzie i podczas regulacji czuć i widać, że zewnętrzna od strony kabiny obudowa sensorów rusza się razem z lusterkiem, które ma delikatny luz na krążku. Przed montażem upewniłem się, że blaszki zaciskające są prawidłowo zaciśnięte.
Poliftowy przełącznik ma 4 pozycję auto wbudowaną, dremel i można ją "odblokować", trzeba pogodzić się z brakiem piktogramu Auto.
Ostatnio edytowane przez Blutut16 ; 12-11-2021 o 08:10
|