View Single Post
Stary 14-11-2021, 22:19   #8188
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Wykres hamowni tego nowego silnika X - 200 nm przy około 1780 obr. silnika - to b.dobry wynik i nie mozna go porownac z wolnossacym zwyklym co ma przy 2.0l kolo 180 nm przy 5500 tys obr.
Tsi 1.5 ma tez kolo 200 nm przy 1800 bor. - z testow z hamowni z tym ze w tsi po przekroczeniu 3500 obr. moment max juz spada w mazdzie nic nie spada.
Ciekawe jest to jak moc i nm wzrastaja na paliwie 98!!!! - widocznie taka budowa silniki na to pozwala na na 99,999 5%testow innych aut 98 nic nie daje.( nie liczac aut sportowyc )

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jeździłem mazdą ze skyactiv, ale sporo oglądam testów w necie. Skoro ten silnik jest taki dynamiczny, to dlaczego wszelkiej maści testujący piszą że taki dramat z dynamiką? Wszyscy uparli się na mazdę? Dlaczego? Zwłaszcza że wszelkie inne zalety mazdy są wychwalane pod niebiosa. Nie ma ogólnej krytyki i hejtu, ale wszyscy jak jeden mąż piszą o braku dynamiki w 2.0, nie zależnie która generacja, x, g czy inna litera alfabetu...
Bardzo podobają mi się ich auta, ale to mnie skutecznie zniechęca. A dodatkowo u mnie na wsi nie ma salonu mazdy żeby to samemu sprawdzić.
Jestem w trakcie poszukiwania jakiegoś autka z charakterem dla żony w zamian fiesty, która kończy swój żywot u nas że względu na koniec leasingu. A koszty trzeba mieć... Dlatego na celowniku na dzień dzisiejszy 2 auta, kompletnie różne, ale obydwa, wydaje mi się że z charakterem. Pierwsze to poliftowy Ceed 2022 GT 204PS z DCT, a drugie to Cupra Formentor... Nie, nie ta 310PS, coś słabszego. Będę brał pod uwagę 1.5 tsi DSG lub 2.0 tsi DSG 4x4. Choć ta druga to raczej odpadnie że względu na charakter, w jakim auto ma być głównie używane, czyli miasto.
Napiszcie co sądzicie o moim wyborze? W weekend będą pierwsze jazdy testowe.

Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka

Specjalnie dla ciebie test ulepszonego silnika x - mazda w manualu wygrywa z silnikami turbo w elastycznosci !! nawet z Tusconem 265 nm.
kto mowi ze ten silnik i mazdy nie sa elastyczne to w dupi... byl i nic nie widział. - powielanie bzdur z internetu na temat zwyklych skyactiv G lub skyactiv X z wczesnych lat produkcji. ( ale nie winie cie , bo moze nie jesteś na bieżoco i nie wiesz ze mazda parę miesiecy temu ulepszyla ten silnik )

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez niko123 ; 14-11-2021 o 23:06
niko123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem