View Single Post
Stary 15-11-2021, 21:15   #1
ziomal155
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie 1.4 Tdci Cieżko odpala i telepie silnikiem na zimnym.

Czyli standardowe problemy tego silnika.
Fiesta kupiona za grosze dla dziewczyny jako pierwsze auto, dziewczyna super zadowolona, jeździ, po 10 minutach pracuje bardzo dobrze.
Wymienione:
- Komplet przewodów paliwowych z gruszką i czujnikiem temperatury
- Wszystkie filtry
- Olej na 5W30 Motorcrafta

W drodze:
- świece żarowe Beru
- podkładki pod wtryski
- oringi na przelewy

Wtryski przekukane bezpośrednio dobrą płukaną TEC2000

Posiadam IDS'a

Fiesta po nocy albo wieczorem jak jest 2-4 stopnie ciężko odpala długo i ze dwa razy trzeba kręcić albo kilka razy podgrzewać świece(wiem że powyżej -3 grzeje tylko 5 sek bez sygnalizacji) ale też nie jest to idealnie. Napewno nie spływa już paliwo do zbiornika. Układ nie jest zapowietrzony po nocy.

Świec nie sprawdzałem, wymionie je po prostu bo już napewno mają swoje lata.
Odpalanie może być jeszcze powodem błędu w Ecu, była taka akcja aktualizacji po której była poprawa odpalania w przedziale -5 +5 bo wtedy nie grzeją świece. Nie wiem niestety jak ją zrobić, mój IDS jest stary chyba wersja 83 albo 86.
7S61 - 12A650 - EA < - IDS pisze ze taka wersja jest w samochodzie i taką zna ostatnią.
Wiem że można pobrać coś ze strony forda ale to plik o nazwie "moj VIN"
Niestety dalej nic nie mogę znaleść

Świece plus aktualizacja pewnie rozwiążą temat odpalania.

Kolejny temat to telepanie na wolnych obrotach przy 800obr/min jak odpalimy zimny silnik to obroty są na poziomie 950 i nie telepie, potem spadają na 800 i zaczyna telepać i tak z 10 minut i jest ok. Poza tym jeździ bardzo dobrze. Dodawanie gazu itp, przyśpieszenie nagrzania silnika nic nie zmienia. Poprostu jest jakiś czas i sie to stabilizuję. Widać to w IDS na korekcie cylindrów 2 jest na poziomie 1.5 i z czasem schodzi do 1.1 inne do 1.
Załączam też dwa filmy na których coś tam widać.

https://youtu.be/VYhRvnfH56Y

https://youtu.be/0_mz_0bU7tw

Ciekawe jest to że ludzie piszą że ciśnienie po nocy ma być 250bar minimum. Ja po nocy mam 4bar. A po zgaszeniu jest 40bar i odrazu spada. Po przekręceniu kluczyka dwa obroty i mamy 220bar bo an tylu chodzi przy wolnych obrotach co widać na filmach.

Myślicie żeby wymienić 2 wtryskiwacz?

Są jeszcze 3 rzeczy nad którymi się zastanawiam
- Czujnik ciśnienia (zanim odpalę ciśnienie się wacha między 430-450 kPa to trochę dziwne bo jest stałe, chyba że to rozdzielczość przetwornika w ECU.
- Zawór dawkujący w pompie
- Zawór regulacji ciśnienia w pompie

ps. nie wiem czy wiecie ale gruszka w tym silniku jest równolegle do pompy wtryskowej, czyli pompując gruszką omijamy pompę wtryskową i odpowietrzamy filtr i przewody. Minus jest tego że jak nam zawory w tej gruszce padną, a tak było u mnie to pompa sobie przez gruszkę robi obwód zamknięty a paliwo ciągnie ze zbiornika jak jej łatwiej więc pewnie przez powrót pomijając filtr paliwa.
ziomal155 jest offline   Odpowiedź z Cytatem