View Single Post
Stary 17-11-2021, 12:40   #13
arczi81a
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: "skacząca" temperatura płynu chłodniczego

Udało mi się w końcu zrobić rzetelny test działania termostatu ... I ku mojemu nieszczęściu działa wzorowo .. i to mówię o oryginalnym termostacie który to niby był uszkodzony ... Gotowałem go w garze jak koledzy radzili , wsadziłem termometr i obserwowałem . Termostat zaczal się delikatnie poruszać jak temp była koło 78 stopni , pełne otwarcie przyszło przy 83 stopniach ... No działanie książkowe ... Zamykanie, tak samo , jak temp zaczęła spadać poniżej 82 stopni to widać było minimalny ruch , widoczna różnica w położeniu termostatu była przy temp 77 stopni ... Masakra . Skoro to nie termostat, to co powoduje takie problemy ?? Jeszcze mam pytanie o te węże od termostatu - gorny i dolny . Kiedy one ciepłe i jak ciepłe powinny być . U mnie jest tak że ruszam, przejadę parę km , wskaźnik oczywiście ani drgnie , sprawdzam węże i ten górny jest lekko ciepły , dolny zimny. Jadę dalej, robię powiedzmy z 30 km, sprawdzam węże - obydwa są ciepłe , wskaźnik mam koło 75 stopni niby . Jak mi się uda po mieście jeździć i dogrzać silnik do tych 90 niby , to mam górny wąż wyraźnie cieplejszy niż dolny . W sensie ten górny mogę potrzymać w ręce z kilka sek bo potem parzy , a ten dolny mogę trzymać dłużej. Czy to są poprawne zjawiska ?
arczi81a jest offline   Odpowiedź z Cytatem