View Single Post
Stary 20-11-2021, 12:55   #180
radca
ford::beginner

Model: S-MAX
Silnik: 2.0d
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Szarpanie w trakcie przyspieszania 2.0 tdci

Póki co odpowiem sam sobie (S-max z 2010 po lifcie).

Tak jak pisał kolega "Aby dostać się do zaworu należy zdemontować całkowicie filtr powietrza wraz z obudową oraz krótką rurę idąca za silnik." Faktycznie sam filtr powietrza jak i pierwsza rura za nim to 10 min pracy. Do tego dla wygody można odpiąć wtyki innych czujników.

Niestety sam na szybko nie byłem w stanie wyjąć plastikowej rury od powietrza, która jest już chyba mocowana do tylnej części silnika (a ona chyba zablokuje wyjęcie i włożenie czujnika). Bez tego nie miałem pewności, że odkręcę i dokręcę sam czujnik. Jeśli ktoś podpowie, gdzie jest mocowana, to mogę spróbować raz jeszcze.

U mnie pod samym regulatorze ciśnienia na pompie ewidentni widać ślady paliwa więc może być też tak, że jednak jakieś uszczelki są do wymiany.

Błąd, który się u mnie pojawia występuje tylko gdy jedzie się spokojnie (poniżej 2000 obrotów) na wysokim biegu i bez redukcji biegów nagle się depnie gaz. Wówczas na Froscanie widać, że ciśnienie oczekiwane na szynie paliwowej to około 1700 barów, a jadąc mam około 1000 barów. Odcina moc i mam błąd P1160 (ale czujnik ciśnienia na szynie paliwowej mam wymieniony). Gdy jadę*dynamicznie na wysokich obrotach ten błąd się*nie pojawia i ciśnienie aktualne i oczekiwane są plus/minus zbliżone.
radca jest offline   Odpowiedź z Cytatem