View Single Post
Stary 20-11-2021, 17:24   #1
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Czy wymiana alternatora na mocniejszy wymaga zmiany ustawień w PCM??

Witajcie,
w moim aucie - Focus II 2.0 Duratec-HE 145 KM - zaświeciła się ostatnio kontrolka akumulatora na desce - napięcie skacze od 12 do 18V, co chwila info o usterce układu wspomagania i odcięte grzanie przedniej szyby - co sugeruje uszkodzenie regulatora napięcia. Z tego co czytałem na forach, wiele osób po założeniu jakichś zamienników regulatora napięcia miało wiele problemów z działaniem altka, a producent alternatora w Fordzie (firma Denso) nie oferuje regulatorów napięcia jako część zamienną - zdecydowałem się założyć zupełnie nowy altek (auto ma blisko 200 tys. km więc pewnie i reszta starego altka też już lata świetności ma za sobą).
I tu pojawia się pytanie - czy kupując już nowy altek (oryginalny Denso) można założyć w miejsce aktualnego - 120A, taki o wartości 150A i czy taka zamiana powoduje konieczność zmiany ustawień w PCM??

Druga sprawa - trochę z innej beczki ale nie będę nowego postu zakładał - orientujecie się może czy pasek napędzający koło pasowe sprężarki klimy (gdy klima jest wyłączona) powoduje jakieś (nawet małe) obciążenie silnika??
Od kilku lat nie używam klimy (nieszczelny kompresor), wiem, że kompresor klimy ma sprzęgiełko więc gdy ona nie jest włączona, kompresor nie pracuje, ale cały czas pasek napędza koło pasowe sprężarki. W związku z czym zastanawiam się czy zdjęcie tego paska nie "ulży" silnikowi i czy po takim zabiegu nie będą się wyświetlać jakieś błędy w systemie??
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem