View Single Post
Stary 06-12-2021, 12:28   #2
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Aktywna żaluzja chłodnicy - usunięcie w 2.0TDCi

1. Z tego co kojarzę, w PCM również jest opcja zaznaczenia With/Without Kysor, więc jeśli zmieniasz w BCMii to na 99% musisz również zmienić w PCM - te dieslowskie PCMy są bardziej "samodzielne" niż benzynowe i od tak sobie nie zaczytują zmian z BCMii - moja obserwacja.
2. Jeśli wyłączysz żaluzję programowo, ale ją zostawisz to moim zdaniem załapiesz się w stan "nieustalony" i to czy ona będzie zamknięta czy się otworzy to raczej będzie nieco loteria - ale może jest inaczej i ktoś mądrzejszy niż ja ten temat wyjaśni.
3. Możesz zrobić inaczej: zdjąć zderzak i wyjąć łopatki z żaluzji. Ja pozbyłem się dolnych łopatek przy przeróbce pod aktywny tempomat (możesz zobaczyć tutaj https://forum.fordclubpolska.org/sho...9&postcount=60). Z tego co widzę po fotkach to górne usuwasz tak samo jak dolne. Wtedy mógłbyś wywalić łopatki i jeździć bez wyprogramowywania żaluzji, a jak kiedyś silnik zacznie walić błędami to po prostu go wyprogramować.
Ja jeżdzę bez dolnych łopatek około pół roku i nie zauważam ŻADNYCH negatywnych skutków - silnik szybko łapie temperaturę (jest już dość chłodno na zewnątrz) i nieco żałuję, że z powodów o których piszesz (zacięcie się żaluzji i możliwość przegrzania silnika) nie wywaliłem również górnych.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 06-12-2021 o 12:30
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem