Cytat:
|
Ciekawe czy one mają jakiekolwiek wymierny wpływ i w jakim zakresie obrotów, obstawiam że tylko poniżej 2000-2500 obrotów i są tylko po to aby auto lepiej wypadło troszkę lepiej w testach emisji/spalania
|
One są otwarte przy zgaszonym silniku i zamykają się od razu po odpaleniu, a ponownie otwierają podobno po 3tys obrotów (tak pisał jeden z forumowiczów).
Mi się samochód dusił właśnie na niskich obrotach i teraz jest super.
Cytat:
|
Napisał Parch
Czyli możliwe jest, że po wymianie Map Sensora i wyczyszczeniu separatora się polepszyło?
|
Po wymianie samego czujnika już się polepszyło, zawór odpowietrzający był czysty więc to raczej nie wpłynęło jakoś znacząco.
Cytat:
|
Napisał OTTO
Nie chcę Was martwić ale w mk4 jest jeszcze drugi komplet klapek, na dole kolektora. Ich już chyba nie da się usunąć.
|
Nie da się ich usunąć, ale z tego co zaobserwowałem to one dawkują 'powietrze' tylko z odpowietrznika skrzyni korbowej, który jest podłączony na samym dole kolektora, a drugi rząd klapek jest mniej więcej w połowie. Tak więc nie powinny mieć wpływu na pracę silnika. One również zamykają się od razu po odpaleniu silnika.