Kolego
Darek_J, Koledzy
Montowałem poliftowe lusterka i szyby do przedliftowej foki pół-bieda wersja z korbotronikiem z tyłu. Wiec wszystko co piszę dotyczy takiej właśnie sytuacji...
Nie wiem jak sytuacja wygląda w polifcie z korbotronikiem z tyłu ale zakładam że podobnie. No więc tak:
Złącze wiązki drzwi w polifcie full opcja wygląda tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niżej złącze wiązki drzwi, wyżej złącze wiązki podłogowej. Zwróć uwagę na piny i stronę złącza wiązki drzwi! W przedlifcie bez szyb z tyłu (i polifcie pewnie też) inne jest położenie pinów i obsadzone są one po przeciwnej stronie złącza (tu gdzie pusto na zdjęciu).
Potrzebujesz moduły we wszystkich 4 drzwiach (komunikacja CAN i LIN między nimi a resztą instalacji)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak widać umieszczone są one w napędach szyb.
I teraz uwaga! Napędy drzwi tylnych trzeba dołożyć. Napędy drzwi przednich trzeba wymienić (te w przednich drzwiach wersji z korbami wyglądają tak samo i nawet moduły można w nie włożyć ale z jakiegoś powodu nie chcą działać z modułami)
Moduły są inne dla każdych drzwi i moje akurat były opisane ale nie zawsze tak jest. Uwaga na moduły z anglika, mogą nie dogadać się z instalacją kontynentalnej wersji.
Oczywiście wiązki drzwi też trzeba wymienić...
Oprócz powyższych potrzeba też naturalnie panel drzwi kierowcy do 4 el. szyb razem z tapicerką
Przycisk składania lusterek
No i przyciski szyb do tylnych drzwi
Można dołożyć brakujące przewody do wiązki podłogowej i przełożyć piny w złączach, jest gdzieś na ruskim forum tutorial jak to zrobić, ale mnie to przerosło i postanowiłem przeszczepić całą wiązkę podłogową poliftową. Niestety niektóre złącza w wiązce polift/przedlift różnią się (np tylne światła)więc od skur*a roboty...
Aby uniknąć kupowania po 2 razy gratów w przypadku gdyby coś nie pasowało najlepiej pozyskać wszystko z jednego auta odpowiedniej wersji... Niestety prawie na pewno nie masz napędów w lusterkach, nawet jeżeli masz podświetlenie i kierunki. Wiązka drzwi kierowcy też nie zawsze ma wtyczkę do przycisku składania lusterek. Ja musiałem ją dorobić modyfikując wtyczkę do przycisku szyb od innej wiązki...
Czasem trzeba wprogramować moduły do auta ale u mnie zadziałało od strzału.
Generalnie nie chcę nikogo zniechęcać ale jak bym wiedział ile to roboty (z samy przełożeniem wiązki podłogowej na przykład) i kasy, w życiu bym się na to nie porwał. Aczkolwiek jeżeli jak wspomniałem uda się komuś kupić wszystko z jednego auta w rozsądnej kasie, to czemu nie...