Mondeo 2014r (przebieg 142kkm), skrzynia wymieniana 4 razy - 5ty wygląda jak na zdjęciu w załączniku (ostatnia skrzynia nowa z 2017r!).
Będąc w trasie zajechałem po "zestaw naprawczy z Lublina" - polecam użytkownika - mnóstwo informacji i gwarancja, mogłem sobie nawet mieszek i gałkę wybrać.
Dzięki informacjom na forum, udało mi się wykonać przekładkę samemu. Najwięcej problemów było chyba z pedałem sprzęgła - opisałem co i jak w wątku o pompce sprzęgła:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Samo wyjęcie skrzyni to praktycznie operacja wymiany dwumasy, dosyć dobrze opisana tutaj:
Trochę zabawy jest z linkami i samą podstawą do drążka zmiany biegów, niektóre wersje trochę kolidują i trzeba gdzieniegdzie podciąć, plastik, lub przesunąć linkę - u siebie przeciąłem i nagwintowałem nierdzewne cięgno, tak aby mieć idealną regulację na dwóch linkach.
Elektryka - tutaj chyba najmniej roboty, dużo daje schemat (Mondeo MY10_5), ale koledzy wyżej również wszystko wyjaśnili opisowo. Jedyne co mogę dodać od siebie to obok pinu 7 do wstecznego, 6 obok jest wolny i jest to masa - można od czujnika ładnie dwa kabelki puścić do złącza CN11. Oprócz tego mostek na R12 - skrzynia nim steruje i praktycznie można odpalać za pomocą R1 - przekaźnik rozrusznika.
Program.
BCMII - opisane wszędzie na forum i w Internecie - zmiana rodzaju przekładni, zapis i od razu działa wsteczny, kamera i czujniki (w sumie nie wiem czy bez tego też działa, nie sprawdziłem)
PCM - w moim przypadku według tego poradnika:
Miałem wersję BG91-14C204-
FJF, na próbę zaktualizowałem do FJG, bez zaskoczenia nic się nie zmieniło, tj: niedziałający ABS, TC, HH i błędy PCM, auto nawet jeździ i to bardzo płynnie, ale obroty tylko w zakresie 1200-3200 i mocna odcinka po 3200 - radzę nie wyprzedzać w tym trybie.
PCM wgrany od wersji BG91
FGD, odpalanie na przycisk działa od strzała, abs, tc, hill holder ożył jak by nigdy nic. tempomat trzyma nawet 39km/h.
Wady:
-został jeszcze komunikat od serwisu w conversie
-na drugim biegu delikatnie faluje (na kalibracji od automatu tego nie było)
Pozdrawiam.