Temat: [Mondeo 2014- ] Ponowna wymiana rozrządu 2.0TDCI
View Single Post
Stary 14-12-2021, 00:37   #21
Tomasz121
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Mondeo Titanium mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Ponowna wymiana rozrządu

To nie lepiej założyć wątek "komu strzelił pasek i jakiej firmy" i oczywiście po jakim przebiegu?.....:-)

Ja myślę tak, jeżeli nie jest to chińska czy włoska tandeta w połowie ceny a pozycja markowej firmy choć czasem są spore różnice w cenie i tych markowych, to powinny być porównywalne jakościowo do fabrycznych.
Większość "producentów" bazuje na pod produkcji elementów sprawdzonych firm a my płacimy za pudełko i napis na nim.
No nie wydaje mi się żeby producent łożysk zmieniał w hucie skład chemiczny mieszanki metalu do produkcji łożysk bo te idą akurat do forda na pierwszy montaż a tamte na części zamienne. Podejrzewam że nawet nie ma zielonego pojęcia że trafią na rolki rozrządu albo do pompy wody w twoim DW10.
Oni je trzaskają na linii w setkach tysięcy sztuk. Paski podejrzewam też nie są produkowane na każdym rogu ulicy tylko w paru wyspecjalizowanych fabrykach.
Jakoś nie słyszałem o jakiejś aferze z masowo pękającymi paskami.
Tak jak tu kolega pisał to sporadyczne sytuacje i pewnie u osób które miały na liczniku 150 a faktycznie X 2 lub więcej przebiegu.

Ostatnio edytowane przez Tomasz121 ; 14-12-2021 o 00:59
Tomasz121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem