Temat: [Mondeo 2014- ] Ponowna wymiana rozrządu 2.0TDCI
View Single Post
Stary 14-12-2021, 18:05   #28
tomkrawiec
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Ponowna wymiana rozrządu

Oczywisce, ze sie na niczym nie znam i wszystkich probuje naciagnac na zakup nowych rozrzadow do Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Quote]nieznajomość procedur serwisowych[\Quote]
Na szczescie jestem na tyle swiadomy glupot jakie tam czesto zalecaja i regularnie skracam interwaly wymiany roznych rzeczy. Przypomnij sobie np. jak bylo np. w nieslawnym przypadku Renault, silnikow 1.9dCi i wymiany oleju co 30 tkm. Tylko prosze nie pisz, ze problemem byly panewki bez zamka bo przy regularnej wymianie oleju co 10 tkm sie jakos nie obracaly !! Kolejny przyklad: auto zony i zalecana wymiana filtra powietrza co 60 tkm !! - wymienialem w tym roku przy przebiegu ~33 tkm i byl w takim stanie (czarny, zasyfiony, zatkany brudem), ze silnik sie dlawil i na wyzszych biegach praktycznie nie przyspieszal. Zaznaczam, ze auto zostalo kupione rok wczesniej od dilera z przebiegiem ~30 tkm i zrobionym przegladem okresowym na 30 tkm. !

Poki co - czyli prawie 30 lat jazdy wlasnymi samochodami i okolo 1.2 mln przejechanych km - uswiadamiaja mnie w przekonaniu, ze warto tak postepowac (skracac interwaly) bo nigdy mi sie zadne auto w trasie nie popsulo na tyle zebym nie dojechal do domu albo zebym musial wzywac lawete a uwierz mi, ze jezdze dalej niz tylko po bulki do Biedronki i 80% tras znajduje sie poza granicami Polski.

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 14-12-2021 o 18:33
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem