View Single Post
Stary 14-12-2021, 20:07   #19
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: Focus Mk3 1.0 Ecoboost

Pracownik ASO nie jest w żaden sposób pracownikiem Forda. Takowych w Polsce praktycznie nie ma, poza przedstawicielstwem na Polskę, ale Ci mają w d. wszystko poza pensją. Mogą być mówiący po polsku w Koloni.

Jako, że zostałem tu wspomniany, to napiszę, że mój 1,6EB przejechał prawie 160tys km w 10 lat bezawaryjnie. W silniku były wymieniane tylko świece, filtry i płyny, oraz klocki i tarcze. Akcję serwisową przeszedł prawie rok od startu i w międzyczasie kilka lat był dłubnięty na 210KM/314Nm. Sprzedał się za kwotę ciut mniejszą niż w ogłoszeniu, bo nie miał zrobionego rozrządu. Ale byłem jedynym użytkownikiem i auto nie miało nawet parkingowej obcierki. Nawet miałem już kolejnych chętnych w kolejce.

Po prostu cud, że blok nie pękł, bo przecież w każdym pęka. Realnie to jest maks kilka procent całości. Problemy mają Ci co kupują tanio ulepy i z tego bierze się cała wiedza z internetu. Na forum jestem od 2009 i dokładnie śledziłem problemy z ecoboostami i poza jednym przypadkiem katowanego silnika po autostradach nie było tu żadnego uszkodzonego 1,6EB od pierwszego właściciela, za to sporo drugich lub kolejnych z nieznaną historią i przebiegiem. Za to pewnie za "niezłe" pieniądze.
No choćby ten przytoczony C-max Trend 1.0 za 31000, gdzie mój był wystawiony za 34900.

A kolega adokrycha007 to już nie pamięta wałkowania tematu problemów z 1,6 125KM? Może i przeżyje niektóre 1,0, ale dławienie się i spadki mocy to tam standard. I co zabawne sam kupił nową konstrukcję 1,5EB, dokładnie tak jak ja 10 lat temu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No prawie, bo moja była sprawdzana wcześniej w Volvo.
@pawel182 aktualne 1.0 mają wspólną tylko pojemność i nazwę z tymi wcześniejszymi. To jest całkowicie nowa konstrukcja. Aczkolwiek do Focusa włącznie to jedyny wybór Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W każdym razie ja temat Forda póki co zamykam, ale z bardzo pozytywnymi wrażeniami po 17 latach. Przechodzę na pękające bloki w hybrydzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez boncio ; 14-12-2021 o 20:14
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem