Odp: 1.6 TDCi 95km szarpie podczas równej jazdy...
Ja proponuje porzucić ambicję żeby bylo wszystko jak z fabryki. Trzeba poprawić producenta jak coś spierniczył i cieszyć się jazdą.
Do rzeczy. W trzech autach zaślepiłem EGR pełną blaszką i nie było nigdzie problemu z błędem Check ani z DPFem.
Zamontuj pełną blaszkę a dziurke fi 6 zawsze możesz sobie wywiercić potem jakby wywalał błąd.
Dodatkowo można podjechać do speca od chiptuningu lub elektronika i wyłączy Ci EGR całkowicie i po problemie wyskakujących błędów. Blaszke wtedy też dobrze dać dla świętego spokoju gdyby jednak była tam jakaś nieszczelność po wyłączeniu.
Na Youtube znajdziesz filmiki o zaślepianiu EGR w 1.6 Tdci. Pokazują gdzie dać blaszke i co zrobić żeby błędu nie pokazywał.
Co do metalicznego dźwieku to mozliwe że 8 zaworowe głowice tak mają. U mnie jest 8V i zwłaszcza na niedogrzanym silniku po mocniejszym wciśnięciu gazu słychać jak zawory grają i dźwięk silnika jest inny. Twoj silnik też jest 8 zaworowy.
Kurde tyle kasy poszło a chiptuning by zrobił za to spokojnie i wiecej frajdy z jazdy.
Jak to sie stało, że odpiołeś wtyczke EGR i dalej szarpał na początku. Czyżbyś przejechał za krótki odcinek i nie zdążył się adaptować do nowych warunków pracy?
Chyba jeden z wielu tematów o szarpaniu zakończony sukcesem.
|