Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza
Wracam z małym updatem tego co zrobiłem dotychczas.
Przede wszystkim wymieniłem EGR na nowy, oryginał Ford z 2 letnią gwarancją. Stary poszedł do zwrotu (kaucja).
Wymiana poszła gładko, dodatkowo wyczyściłem sobie przepustnicę jak i tą metalową część przepustnicy, która przykręcana jest do głowicy (siedzi w niej MAP). Było tam trochę nagaru. Oczywiście wjechały nowe uszczelki itp.
Wrażenia z jazdy całkiem ok, PCM zresetowany by przyuczyć silnik do nowego EGR. Zrobione parę logów dynamicznych i... generalnie z odczytów nie było żadnej różnicy jeśli chodzi o przepływ powietrza, a parametr TQ_ACT osiągał również takie same wyniki jak na starym EGR. No ale błędów nie było, nawet po ostrym bucie, generalnie wszystko było ok.
Wciąż jednak niepokoiły mnie te odczyty, tym bardziej, że mam logi z Focusa od Czarka i tam ewidentnie auto potrafi utrzymać wysoki moment przez dłuższy czas, a u mnie po prostu on po chwili spada... Ponadto parametry pracy nowego egr dość znacznie różniły się od mojego starego - egr_err o wartości 99.22% pojawiał się baaardzo często, a egrvpb1 przy pełnym gazie nie pokazywał 0% tylko np 0,78%. No coż być może tak to ma pracować. Sam już nie wiem. Wiem tylko tyle że EGR Cezarego pracuje zupełnie inaczej.
I tak wczoraj zrobiłem dość sporą trasę bo łącznie 850km. Zero problemów, zero błędów... Dojeżdżałem do domu, zostało mi jakieś 3km, puszczam nogę z gazu na 3 biegu i "Awaria silnika, serwis natychmiast"...
Tak więc wniosek dość przygnębiający, wygląda na to że to nie EGR jest problemem, bo nie sądzę by nowy, który kupiłem był uszkodzony i działał niewłaściwie...
Ponieważ kupiłem nowy MAF i MAP, dziś spróbuję je podmienić, ale czytając poprzednie posty, jakoś nie mam nadziei na poprawę...
|