Cytat:
Slawko chyba masz rację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z resztą dziękuję wam wszytkim za podpowiedzi.
Sprawa ostatecznie wygląda tak:
do zapalenia się rezerwy zrobiłem 731km (nie wiem jaki mam bak w moim MK3) dojechałem jeszcze do 756km i tankowanie po sam korek. Weszło 41 litrów, wyliczyłem że spalanie to 5,4l (całkiem mało) komputer pokazywał że do "konca" mogę zrobic jeszcze ok 94km (tego sprawdzał nie będę).
Musze sie jeszcze sporo oi tym samochodzie nauczyć. spalanie 5,5l/100 biorę w ciemno ale i tak jeszcze pokuszę się o przeczyszczenie wtrysków. Dajcie znać czy to co napisałem to wg Was jest dobry wynik. Jak już wcześniej pisałem, spokojna jazda głównie do pracy 20km w jedną stronę po wioskach i drodze powiatowej, żadnych szlaństw. Pozdrawiam!!!
|
Dobrze, że wszystko jest w porządku bo z wcześniejszych twoich wpisów o spalaniu większym o 2 litry niż pokazuje komputer wywnioskować było można zrujnowany DPF (o ile takowy posiadasz).
Miałem dokładnie taki objaw +2 litry do spalania. Po podejrzeniu, że DPF siedzi z racji ciągłego mrugania spalania 0,1 przy odjęciu gazu(wypalanie) Podłączyłem darmową apkę o stanie DPF i byłem w szoku jak po wypalaniu minęło kilka sekund( w ich trakcie zabrudzenie szybko rosło) i wypalanie znowu się włączało i tak w kółko. Wynik +2 do spalania i +10 do wypalenia dziury w tłoku
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ( jednak obyło się bez tego drugiego).
Po pozbyciu się problemu z DPF średnie spalanie wyświetlane około 4,9 - 5,2, realne plus 0,2 litra.