Temat: [Mondeo 2007-2014] Auto samo trąbi, nie gasną reflektory
View Single Post
Stary 18-12-2021, 14:40   #1
Direx
ford::amateur

Imię: Damian
Model: Ford Mondeo MK4 FL
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Auto samo trąbi, nie gasną reflektory

Witajcie
Mam w ostatnich dniach duży problem z autem, po kilku dniach małego mrozu przyszła odwilż
15.12 - zostawiłem auto na parkingu w pracy, po 2 godzinach otrzymałem telefon z informacją że "mondeo ciągle trąbi". Po powrocie do auta i jego odpaleniu klakson nie działał, myślałem ze padł ale w pewnym momencie sam z siebie zaczął znowu trąbić. Wyciągnąłem reflektor i zrzuciłem kostkę zasilania klaksonu. Parkując pod domem nie mogłem przełączyć świateł na "postojowe" ale po chwili wszystko wróciło do normy, wyszedłem z auta i poszedłem do domu.

16.12 - dojeżdżając do pracy dostałem powiadomienie "awaria światła mijania" oraz wycieraczki działały kiedy je wybudzałem manetką (nie robiły pełnego cyklu, jakby się zacinały i zostawały na środku szyby). Zamknąłem auto ale zauważyłem że prawy reflektor nie gaśnie, pali się ciągle, po jakimś czasie zgasł i poszedłem do budynku. Po około 15 minutach wyszedłem na parking i zobaczyłem jak w Mondeo zapala się i gaśnie prawy reflektor, wycieraczki same pracują Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (auto zamknięte z pilota). Odpiąłem akumulator i wróciłem do pracy.
Po pracy podłączyłem znowu akumulator i były następujące objawy:
- prawy reflektor nie chce zgasnąć
- lewy reflektor potrafi sam się włączyć i wyłączyć
- używając spryskiwaczy do szyb(prawa manetka) włączają się długie światła

18.12 Auto stoi pod domem, podpięcie klemy sprawia że od razu włącza się prawy reflektor, czasami lewy i nie chce zgasnąć, są problemy z wycieraczkami
W chwili obecnej wykonałem:
- demontaż i wyczyszczenie styków manetki lewej
- demontaż i wyczyszczenie styków manetki prawej
- demontaż i wyczyszczenie styków zespołu włącznika i regulacji świateł
- wyczyszczenie klem, mocowania masy do karoserii

Czy ktoś spotkał się z podobnym "opętaniem auta" ? W jaki sposób manetki mogą oddziaływać na klakson ?
Direx jest offline   Odpowiedź z Cytatem