Temat: [Mondeo 2007-2014] Przekładka z automau na manual
View Single Post
Stary 22-12-2021, 07:58   #108
Dariusz7105
ford::beginner

Imię: Dariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0TDCI 140
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Przekładka z automau na manual

Ustaw tak jak w załącznikach
1. Przekładnia
2. Typ przekładni
3. Przełożenie przekładni głównej
I potem backup.

Forscan chyba rok temu wprowadził module firmware update, można wybrać proponowane lub custom.
Potem opcje te z oficjalnej wersji zostały usunięte, ale jak Masz pełną licencję to jak napiszesz do nich maila dostaniesz linka.
Trzeba mieć dobry interfejs ja niedawno kupiłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Bump: Jeśli chodzi o bezpieczeństwo próbowałem kiedyś (na rozwalonym w wypadku) sterowniku . Update składa się z malutkiego pliku sbl i właściwego softu. Pierwszy wgrywa się kilka sekund drugi ok 3-4 min. Jeśli podczas wgrywania drugiego przerwałem komunikację, sterownik teoretycznie umierał. Forscan jakby się z nim nie łączył, ale mimo wszystko kolejna próba aktualizacji przywracała go do życia. Jak rozłączyłem podczas sbl to już nie wstał.
Kiedyś mi na aucie podczas aktualizacji TCM Powershift coś nie pykło, tak samo przy próbie odczytu nic się z tcm nie łączyło, na desce choinka, rozrusznik nie kręcił, w innych sterownikach błędy komunikacji z TCM i tak samo forscan go postawił. Moim zdaniem ważne by był stabilny komputer i dobry fejs.
Zaletą forscana jest to że Forscan Team odpowiada na maile z uwagami, wyjaśnia lub wprowadza poprawki do softu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Clipboard03.jpg (94.2 KB, 216 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Clipboard04.jpg (92.9 KB, 210 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Clipboard05.jpg (44.8 KB, 195 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Dariusz7105 ; 22-12-2021 o 08:16 Powód: Dwukrotne wstawienie tego samego
Dariusz7105 jest offline   Odpowiedź z Cytatem