Temat: [Puma 2020- ] Wymiana oleju w ASO
View Single Post
Stary 22-12-2021, 16:32   #5
Farfocel
ford::average

Imię: Rafał
Model: Puma
Silnik: 1.0 Ecoboost 125 KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Wymiana oleju w ASO

Cytat:
Napisał Sethh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No, jak się bzdury wypisuje to potem faktycznie lepiej nie czuć potrzeby...
Nie czuję, bo zawsze to jest dyskusja na temat "bo ja sobie sądzę" a nie na temat faktów. Jeżeli ktoś mi przedstawi linki do wiarygodnych źródeł, ile wynosi okres dotarcia w ciasnospasowanych silnikach Ecoboost, zaleceń Forda w tej kwestii,publikacji dostępnych na SAE International (mam abonament, więc nie problem dla mnie, by wejść) bądź wydruki z badań próbek oleju to można nad tym podyskutować, a tak to jest jałowa dyskusja nie opierająca się na żadnych danych ew. dowodach anegdotycznych mechaników (którzy inżynierami często nie są). Niech każdy sobie wymienia olej ile chce, na jaki chce (to jest kolejny "gorący temat" do jałowych dyskusji) i niech też płaci ile chce. Jeżeli ktoś chce wymienić po 7 tys. by później wymienic po 30 tys. to np. nie ma w tym logiki, poza tym "nieobowiązkowa" wymiana oleju nie skraca interwału serwisowego. Jedyne, co mam do powiedzenia w tym wątku jest to, że rzeczywiście 700 zł za wymianę oleju to wygórowana cena, nawet w dużym wojewódzkim mieście. Można taniej, nawet w ASO.

Ostatnio edytowane przez Farfocel ; 22-12-2021 o 16:49
Farfocel jest offline   Odpowiedź z Cytatem