Temat: [Mondeo 2007-2014] Samochód sam gaśnie podczas jazdy
View Single Post
Stary 29-12-2021, 18:16   #125
rav08
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie 2.0tdci szarpie i gaśnie

Cześć wszystkim,

Szukałem podobnego przypadku na forum, ale niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Pacjent Mondeo Mk4 2008r 2.0tdci 140km 224k przebiegu. Auto od kilku dni szarpie i gaśnie podczas jazdy. Na postoju silnik pracuje równo, odpala też bez problemu. W trakcie jednostajnej jazdy zaczyna szarpać, robi kangurki a przy wciśnięciu sprzęgła podbija obroty i zaraz gaśnie. Jak zgaśnie, naciskam start i pracuje dalej do następnych szarpnięć i zgaszenia. Auto stoi w ciepłym garażu, tankuje na Shellu. Mimo tego podejrzenia padły na filtr paliwa, więc auto oddałem do mechanika w celu sprawdzenia i wymiany. Dodatkowo, jak oddawałem auto, wyskoczył mi komunikat wymiana oleju, mimo, że olej wymieniany był kilka miesięcy temu jak oddawałem do czyszczenia zapchany dpf, inspekcja wymiany też była wtedy usunięta. Mechanik (specjalizujący się w Fordach) stwierdził, że nic nie znalazł bo komputer nic nie pokazuje. Wymienił olej w silniku i filtr paliwa.

Auto szarpie i nie ma różnicy czy rozgrzany czy nie, dodatkowo podczas szarpania jak wcisnę gaz to przestaje szarpać i wkręca się na obroty prawidłowo. Po podpięciu pod komputer pokazał błędy:U0151 (magistrala can/kabel między sterownikiem czytnika a sterownikiem poduszki, U2101 (sterownik) i kilka pierdół typu klamra pasa czy czujnik parkowania.

Czy ktoś przerabiał podobny przypadek? Nie wiem czy jest możliwe, żeby nawet na zimnym silniku podejmował próbę wypalania dpf? Bo mam wrażenie, po odpaleniu jak poszarpie i zgaśnie czuję zapach, taki jak w momencie wypalania dpf lub zaraz po.
rav08 jest offline   Odpowiedź z Cytatem