Temat: [S-MAX 2006-2015] Drgania podczas przyśpieszania
View Single Post
Stary 01-01-2022, 20:09   #64
CoffeHit
ford::beginner

Imię: J.
Model: S-Max
Silnik: 2.0 Tdci / 163 km
Rocznik: 2010 (lift)
Domyślnie Odp: Dwumasa ?

Cytat:
Napisał Bryku85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć wszystkim, w spadku dostalem s maxa 2.0 tdci i mam taki maly problem. Otoż 4,5i 6 bieg jak przycisne gaz to drzy cala buda. Wydaje mi sie że ewidentnie jest to dwumasa. Jednak zanim go dostalem to wiem że dwumasa byla wymieniana, na początku 2020 roku. W ręce mam fakture za zestaw sprzęgla z kolem dwumasowym ( bez uslugi wymiany ). Ojciec raczej dbal o auto a od wymiany minelo 2 lata z czego prawie rok auto stalo.

I tu jest moje pytanie czy jest możliwość żeby tak szybko padla dwumasa ? Zakladam że ma zrobione 20-30 tys km.
Żadnych innych objawow nie ma. Nic nie slychac przy pracy na biegu jalowym tak samo przy zapalaniu lub gaszeniu auta. Biegi wchodzą prawidłowo, przyspiesza nie uslizguje sie.
Cześć. Czytając Twój post miałem wrażenie jakbym sam go napisał bowiem ostatnim czasem mój s-max miewa podobne objawy z tą różnicą, że wyrzuca mi błąd na ekranie "awaria silnika". Dwumasa była u mnie naprawiana, co do innych elementów mechanicznych również nie byłem przekonany bowiem po kilku godzinach odpoczynku, auto jeździło znów poprawnie. Padło więc na problemy z mieszanką i tak błąd oznaczał uszkodzony przepływomierz, który podaje błędną wartość mieszanki i szarpie. Będę w najbliższych czasie wymieniał ten element na nowy.
CoffeHit jest offline   Odpowiedź z Cytatem