Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza
Witajcie po przerwie.
Kolejna aktualizacja, która w zasadzie nic nie wnosi do tematu. Od 17 grudnia zeszłego roku (wymieniłem wtedy MAF i MAP) błąd P1102 nie powrócił, zrobiłem około 1000km i w zasadzie auto jeździ jak jeździło, czyli nadal ma lekko zaniżone odczyty z MAF oraz współczynnik TQ.
W zeszły poniedziałek zostawiłem Focusa w niezależnym specjalizującym się w Fordach serwisie. Katowali go dwa dni i co? I nic, technicy nie znaleźli żadnych nieprawidłowości gdyż wszystkie wartości mieszczą się w granicach tolerancji. Wykluczono nieszczelność dolotu jak i nieprawidłową pracę turbiny. Tak więc mnie już ręce opadły. Natomiast sięgając pamięcią, przypominam sobie że to auto raczej zawsze tak jeździło, w sensie, po zmianie mocy ten współczynnik TQ zachowywał się bardzo podobnie a nawet tak samo jak teraz. Kojarzę bo wtedy jeździłem z włączonym forscan lite i obserwowałem TQ_ACT. Z tą różnicą że wtedy nie wywalało błędu...
Fakt faktem błąd jest bardzo bardzo sporadyczny i ciężko mi go nawet teraz wymusić po ostrzejszej jeździe, serwis również miał z tym problem i ostatecznie ten błąd im też się nie pojawił.
Ciekaw jestem czy komuś udało się to paskudztwo zażegnać. Czytałem o egrach, pęknietych chłodnicach spalin w egr, ale ja mam nówkę sztukę egr więc odpada... Pomysłów już na prawdę brak...
Dodatkowo dziś podczas jazdy z pracy zauważyłem że auto dostało „muła” około 3000rpm, nie mówiąc że parametr TQ_ACT ledwo osiąga 116% by natychmiast spaść do 108% a przy 3000rpm to raptem 98%… Nic z tego nie rozumiem…
Ostatnio edytowane przez zmulim ; 05-01-2022 o 14:59
|