View Single Post
Stary 05-01-2022, 15:05   #1
jmrz06
ford::amateur

Imię: Bartosz
Model: vectra
Silnik: 1.9
Rocznik: 2004
Domyślnie Focus mk3 do 30tys, jaki silnik wybrać?

Witajcie,

Szukam samochodu dla siebie i kierując się kryteriami - cena, rocznik, wygląd wnętrza i wyposażenie, wszystkie ścieżki prowadzą mnie do mk3, ponieważ Opla nie chcę już nigdy,a VW czy Seaty za mocno trzymają swoje ceny w wersjach, które by mnie interesowały.

Ja wiem, że dla niektórych może to być powielający się banał, ale to będzie moje drugie w życiu auto, i naprawdę,ale to NAPRAWDĘ nie chciałbym znowu zaliczyć wtopy jaką była kupiona na szybko Vectra C 1.9 CDTi... Mam ją od 2016 roku, i nie skłamię jeśli powiem, że co najmniej 1/3 moich siwych włosów przybyła właśnie przez nią, oraz to jak zrujnowała moją sytuację finansową.
Auto kosztowało 11tys a z naprawami i lawetami jakieś 22-24tys... Ile frustracji, nerwów, uczucia bezsilności gdy przy ledwie -5*C nie można odpalić auta... Dwa silniki, problemy z elektryką... No powiem Wam, że takiej wtopy to życzyć można chyba tylko komuś, kogo się nienawidzi.

Gdy już podzieliłem się z Wami swoimi przeżyciami bardzo uprzejmie i szczerze proszę o poradę w zakupie kolejnego wozu, który mnie po prostu nie zawiedzie, i będzie robił to co do niego należy, czyli po prostu jeździł.

Gdy już prawie zdecydowałem się na wolnossące 1.6 105/125KM przeczytałem wpisy o tym, że nawet ta benzynka potrafi sprawić problemy w zimie to już totalnie zgłupiałem.

Rozumiem, że 1.0 EB odpada, bo używki z przebiegami 130-170tys nie bez powodu zostały wystawione na sprzedaż, ich żywot chyba dobiega końca. Jeśli się mylę, to poprawcie.

1.6t EB byłoby kapitalne, bo lubię czasem docisnąć mocniej gaz,ale schemat w głowie - więcej części - więcej ryzyka, może paść turbo, chłodzenie itd.

Podsumowując, na co patrzeć mili Państwo żeby nie zrujnować się finansowo drugi raz? Biorę na to auto pożyczkę, więc naprawdę chciałbym aby przynajmniej przez jakiś czas był to jedyny większy koszt związany z autem... Po oplu mam traumę i taką zadrę, że najchętniej postawiłbym na rower...
jmrz06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem