View Single Post
Stary 08-01-2022, 23:01   #2016
edarek
ford::average

Imię: Darek
Model: Kuga Mk3
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

Wczoraj wróciłem z 10cio dniowej wycieczki w nasze Tatry. Po części to, co napiszę może pomóc rozważającym zakup 1,5 EcoBoost. Na trasie zza Szczecina do Zakopanego i spowrotem (1950 km) spalanie wyszło 7,4.l/100 km. Prędkości raczej przepisowe na S3 i A4 bez korków. Po górkach naszych polatałem jakieś 400 km. W końcu nie musiałem piłować silnika ma dwójce, jak to ma miejsce w Focusie 1,6. Komfort jazdy na pewno lepszy, niż w wymienionym, chociażby z powodu tempomatu, przy którym można pomachać prawą nogą. Nie mogę za bardzo określić hałasu w samochodzie, bo boks dachowy skutecznie zakłócał spokój. I tutaj właśnie dochodzę do bagażnika. Auto wybierałem większe (mocniejsze również), ponieważ bagażnik miał wystarczyć na zapakowanie czterech osób (trójka dorosłych i jeden podrostek) ze sprzętem do zimowych wędrówek i odzieżą zimową. Niestety nie dało się zapakować do bagażnika i focusowy boks trafił na Kugę. Fotele przesunąłem do przodu może z 5 cm jedynie, żeby te prawie 800 km w jedną stronę jakoś komfortowo z tyłu im się jechało. Dla swojej wygody z kawałka twardej pianki dorobiłem sobie podłokietnik na drzwi i to już bardzo odciąża rękę. Czekałem na ten wyjazd, żeby móc cokolwiek więcej powiedzieć i w zasadzie poza tym bagażnikiem, nie ma się do czego przyczepić. Muszę powalczyć jeszcze z ustawieniem boksa na dachu, żeby było ciszej. Kuga ma paskudny profil dach do takich bagażników, ponieważ tył opada mocno w dół, zadzierając przód boksa do góry, co powoduje uderzenie powietrza od spodu i spory hałas. Wyciszyłem go trochę, przesuwając do przodu, żeby powietrze uderzało od czoła, ale wystaje nad szybę i również jest atakowany od spodu strugą z szyby. Planuję dorobić podkładkę dystansową pod tylną belkę, żeby podnieść tył i cofnąć boksa tak, jak powinien być. Za 3 tygodnie powtórka i taka sama trasa.

Ostatnio edytowane przez edarek ; 09-01-2022 o 07:22
edarek jest offline   Odpowiedź z Cytatem