View Single Post
Stary 09-01-2022, 21:46   #91
Pietroph
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Focus / Mondeo mk5
Silnik: Duratec 1.6 105 KM / 2.0 TDCI 150 KM
Rocznik: 2017 / 2017
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Faktem jest, ze to co zaoferowal Ford (upgrade ceny, downgrade wyposazenia) dziala zniechecajaco nawet na fanow tej marki. Natomiast, nie wiem na ile dobrze ocenicie moja strategie, ale ja wyslalem maila z pytaniem do kilku wybranych dealerow, w ktorym poprosilem o wycene konkretnej konfiguracji. Czesc z nich naturalnie olala temat - pomyslleli, ze nie beda uczestniczyc w "przetargu" zorganizowanym przez prywatnego klienta. Ale 3 z nich podeszla do tematu bardzo honorowo i finalnie okazalo sie, ze najlepszy z nich zaoferowal rabat, ktorego nawet nie zakladalem.
Co do Focusa jest to samochod klasy sredniej. Mozna go sobie skonfigurowac do wersji, w ktorej bedzie w jakims tam stopniu namiastka aut klasy premium. Co do zasady jednak, jest on produkowany dla mas, do codziennego uzytkowania i widac to w jakosci materialow uzytych we wnetrzu. Spojrzcie na to jednak z tej strony - gdy ktorys element wnetrza ulegnie uszkodzeniu w wyniku dzialalnosci np. waszych pociach mozna go dosc tanio wymienic, albo po prostu olac temat i dalej jezdzic. W samochodzie premium nie byloby to takie oczywiste.
Na koniec moja subiektywna uwaga - auta tego segmentu oferowane przez konkurencje nie maja co rownac sie z focusem jesli chodzi o prowadzenie samochodu i takze design - chociaz to ostatnie to kwestia gustu i kazdy ma prawo myslec inaczej.
Pietroph jest offline   Odpowiedź z Cytatem