Temat: [Focus 2014-2018] Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza
View Single Post
Stary 12-01-2022, 14:26   #65
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Nie było mnie tu jakiś czas, więc spieszę z kolejną aktualizacją tego co do tej pory udało mi się zaobserwować i zrobić z autem.

Przede wszystkim po wkurzającym dniu z bardzo kiepskimi odczytami parametrów (ale ciągle bez tego błędu), postanowiłem wykonać powrót do mapy 150KM. Forscan poszedł w ruch, moc zmieniona, reset PCM i w drogę...

Jeżdżę tak do dzisiaj, robię sobie logi na żywo i generalnie rzecz biorąc auto jest dużo bardziej dynamiczniejsze niż na mapie 180KM, reaguje żwawo na pedał gazu, absolutnie ani razu nie wywala tego błędu, a kręcony był nie raz ponad 4000RPM.

Co rzuca się w oczy - odczyty pidów takich jak TQ_ACT, MAF, MAP nie różnią się praktycznie niczym, albo różnią się niewiele od tego co to auto "wypluło" mi na mapie 180KM. Wyjątki oczywiście są, gdy wersja 180KM "przypomniała" sobie jak się ma jeździć i raz, może dwa TQ wskoczył mi na 124% i póżniej utrzymywał się na 122% aż do 3000RPM.
Mimo braku znaczących różnic w odczytach PIDów, auto w jeździe, jak pisałem, zachowuje się znacznie przyjemniej.

Kolejna sprawa - odczyty z MAP sensora, czyli ciśnienie doładowania (3ci bieg i jazda z butem w podłodze 1700-3500RPM). U mnie oscyluje w granicach 2,3 bara, czasem jest to 2,36 bara. Czyli odejmując realne ciśnienie atmosferyczne które mam (0.9bar), wychodzi na to że doładowanie turbiny wynosi u mnie 1.4 bara. Mowa o obecnej mapie 150KM, ale co ciekawe, identyczne odczyty z MAP miałem na mapie 180KM... Z logów kolegi @cezarg1410 , które mi nadesłał, wynika że u niego w takich warunkach (mapa 180KM), turbo nabija 2,7 bara czyli po odjęciu ciśnienia atmosferycznego, realnie jakoś 1,7 bara...

Stąd też według mnie prosty wniosek - mniejszy przepływ powietrza -> mniejsze ciśnienie doładowania -> w specyficznych warunkach błąd P1102... Wszystko to jest ze sobą powiązane. Wygląda na to że mapa 180KM nie robi wrażenia na moim silniku a konkretnie na... no właśnie, wg mnie na turbinie bądź jej sterowaniu. Wydaje mi się to realną przyczyną moich problemów. Albo samo turbo niedomaga, albo jego sterowanie jest niewłaściwe. A jak to drugie to kwestia podciśnienia i zaworów, gruszki no i czego jeszcze? Oczekuję na konstruktywną burzę mózgów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 12-01-2022 o 14:33
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem