Odp: Ciśnienie listwy wtryskowej - czy jest ok?
Cytat:
|
Mam pytania dla czego myślisz, że ciśnienie paliwa stanowi problem?
|
Nie wiem dokładnie czy problem leży po stronie ciśnienia paliwa. Jest to po prostu jedna z wersji śledczych w dochodzeniu dlaczego samochód pali 12 -13 l/100km a długoterminowe korekty paliwa są mocno ujemne na poziomie (-)15-(-)16 %.
Kilka możliwych przyczyn już sprawdziłem i wyeliminowałem. Taki stan rzeczy utrzymuje się od początku kiedy kupiłem samochód czy to lato czy zima.
Cytat:
|
I jeszcze jedno. zauważyłem, że w waszych rozważaniach przynajmniej raz myliło się ciśnienie pompy z jej wydajnością.
|
W którym miejscu. Co do wydajności pompy to nie podejmowałem jeszcze żadnych działań.
Na razie główne moje pytanie brzmi czy dobrze zmierzyłem ciśnienie samej pompy paliwa (te 6 barów) zanim trafi na listwę wtryskową. Czy może zrobiłem coś nie tak. Po prostu zbyt wysokie ciśnienie wtrysku było by wytłumaczeniem dużych ujemnych korekt (długoterminowych).
Bump:
Cytat:
|
A mierzyłeś ciśnienie na listwie pod obciążeniem czy tylko na biegu jałowym?
|
Nie wiem co rozumiesz "pod obciążeniem". Jeżeli pytasz czy pomiary robiłem w czasie jazdy to - nie. Ale przy dodawaniu gazu ciśnienie rośnie do 2,8-3,0 barów a po puszczeniu wraca do 2,5 bara. Gdy zdejmę wężyk podciśnienia nic się nie dzieje.
Ostatnio edytowane przez walimar ; 13-01-2022 o 16:26
|