View Single Post
Stary 13-01-2022, 16:22   #14
walimar
ford::average

Imię: Mario
Model: Ford Galaxy III
Silnik: 2,0 DURATORQ TDCI, 143 KM (103 KW), QXWA
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Ciśnienie listwy wtryskowej - czy jest ok?

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam pytania dla czego myślisz, że ciśnienie paliwa stanowi problem?
Nie wiem dokładnie czy problem leży po stronie ciśnienia paliwa. Jest to po prostu jedna z wersji śledczych w dochodzeniu dlaczego samochód pali 12 -13 l/100km a długoterminowe korekty paliwa są mocno ujemne na poziomie (-)15-(-)16 %.
Kilka możliwych przyczyn już sprawdziłem i wyeliminowałem. Taki stan rzeczy utrzymuje się od początku kiedy kupiłem samochód czy to lato czy zima.

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I jeszcze jedno. zauważyłem, że w waszych rozważaniach przynajmniej raz myliło się ciśnienie pompy z jej wydajnością.
W którym miejscu. Co do wydajności pompy to nie podejmowałem jeszcze żadnych działań.

Na razie główne moje pytanie brzmi czy dobrze zmierzyłem ciśnienie samej pompy paliwa (te 6 barów) zanim trafi na listwę wtryskową. Czy może zrobiłem coś nie tak. Po prostu zbyt wysokie ciśnienie wtrysku było by wytłumaczeniem dużych ujemnych korekt (długoterminowych).

Bump:
Cytat:
Napisał zbinek512 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mierzyłeś ciśnienie na listwie pod obciążeniem czy tylko na biegu jałowym?
Nie wiem co rozumiesz "pod obciążeniem". Jeżeli pytasz czy pomiary robiłem w czasie jazdy to - nie. Ale przy dodawaniu gazu ciśnienie rośnie do 2,8-3,0 barów a po puszczeniu wraca do 2,5 bara. Gdy zdejmę wężyk podciśnienia nic się nie dzieje.

Ostatnio edytowane przez walimar ; 13-01-2022 o 16:26
walimar jest offline   Odpowiedź z Cytatem