View Single Post
Stary 14-01-2022, 08:49   #37
Waterspoon
Zablokowany

Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Nietypowe wskazania naładowania akumulatora

Jeszcze trochę info i już się całkowicie wyluzowałem. Inteligentne ładowanie to nic innego jak oszczędzanie paliwa w ten sposób, że alternator włącza się w trakcie hamowania i w ten sposób odzyskiwana jest energia. Przy takiej strategii ładowania akumulatora, zwanej ładowaniem rekuperacyjnym, można zaoszczędzić do 3% paliwa.

Budowa systemu.

Aby umożliwić odzyskiwanie energii przez rekuperację, konieczny jest centralny sterownik. Jest to moduł programowy iGR (integrated Generator Regulation – zintegrowana regulacja generatora) wgrany do sterownika silnika. Modyfikacje samej instalacji elektrycznej polegają na zastosowaniu interfejsu regulatora napięcia oraz czujnika, za pomocą którego możliwe jest określenie stanu naładowania akumulatora. Konieczne jest też użycie akumulatora, który będzie mógł wytrzymać duże obciążenie cykliczne. W przypadku wykrycia przez elektronikę sterowania jakiegoś problemu z systemem, zostaje on automatycznie przesterowany na standardowy tryb pracy, czyli sposób ładowania znany ze standardowych rozwiązań.

I właśnie o to przejście w tryb standardowy, zupełnie normalne ładowanie i nie groźne dla aku właśnie mi chodziło. A te 3% oszczędności na paliwie czyli u mnie jakieś 15 zł m/c mogą sobie ekolodzy wsadzić w ..........

Ostatnio edytowane przez Waterspoon ; 14-01-2022 o 09:15
Waterspoon jest offline   Odpowiedź z Cytatem