View Single Post
Stary 18-01-2022, 00:13   #27
walimar
ford::average

Imię: Mario
Model: Ford Galaxy III
Silnik: 2,0 DURATORQ TDCI, 143 KM (103 KW), QXWA
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Ciśnienie listwy wtryskowej - czy jest ok?

Brałem i to pod uwagę. Z grubsza sprawdziłem ustawienie rozrządu i wydaje się być ok. Dokładnie to ustalić nie jest to tak łatwo. Żeby dostać się do dolnego koła rozrządu trzeba zrzucić miskę olejową, a żeby to wykonać trzeba wywalić skrzynię.
Poza tym nie wiem czy takie przesunięcie rozrządu wpływało by aż tak na korekty paliwowe.
Pierwsza sonda widzi bogatą mieszankę i komputer próbuje ją zubożyć właśnie ujemnymi korektami ale nie bardzo mu to wychodzi, bo i tak druga sonda (diagnostyczna) widzi ją jako bogatą (mało tlenu) wskazania na poziomie 0,8-0,9 V. Dwa razy zdarzyło się, że wyrzucił mi błąd P-0138. Niby to jeszcze w górnych wartościach normy i sterownik z sondami temat jakoś ogarnia, ale już to może mieć wpływ na zużycie paliwa. Dlatego najpierw zabrałem się za ciśnienie paliwa a teraz chyba przyszedł czas na wtryski. Tak jest najlogiczniej i najprościej.
Jak to nie pomoże dobiorę się i do rozrządu, bo i tak łańcuch jest już wyciągnięty i zaczyna rzęzić a i sprzęgło powoli dochodzi do swoich dni. Samochód dobija do 180 tys. km, to i większe rzeczy padają, tak to niestety już jest. Jak to wyjdzie zobaczymy.