Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 23-01-2022, 13:42   #648
pacp
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

U mnie zmiana paliwa na BP Ulitmate i skończyłem właśnie butelkę Millersa Eco Max 500 ml.

Zrobiłem wykres. Na osi x numer wypelania, na osi y kilometry przebyte pomiędzy wypaleniami. Kilometry mierzone od chwili zakończenia wypalania do rozpoczęcia nowego. Kilometry przejechane w trakcie wypalania nie były brane pod uwagę. Czerwonymi kropkami oznaczona krzywa prognozy.

Zmieniłem w jednym czasie dwa czynniki. Paliwo z Orlenowskiej Vervy na BP Ulitmate bo tak zaleca Ford oraz zacząłem lać Millersa. Oznaczyłem wszystko na wykresie. Od chwili "kuracji" z Millersem przejechałem 2714 km aby coś się odblokowało w filtrze i interwał sie wydłużył. Może to zasługa samego paliwa, może samego dodatku, może tego i tego - nie jestem w stanie określić.

Teraz do baku będzie lany zamiast Millersa dodatek Archoil. Już kupiony jeździ w bagażniku. Zobaczymy co się zmieni.

Miałem dać Wam znać jak dojadę jeszcze cały bak z Millersem ale kolega wywołał do tablicy przed czasem więc przedstawiam co mam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg dpf.jpg (90.7 KB, 81 wyświetleń)
pacp jest offline   Odpowiedź z Cytatem