Odp: Instrukcja wymiany koła dwumasowego i sprzęgła w Mondeo 2,5T
Bardzo dobry wpis od kolegi NX-a. Wlasnie z niego skorzystalem i z powodzeniem wymienilem sam (bez niczyjej pomocy) dwumase wraz z kompletnym sprzeglem.
Od siebie dodam tylko aktualizacje kosztow jakie ja ponioslem oraz kilka rad.
1. Trzeba pamietac zeby wymontowac czujnik polozenia walu wraz z uchwytem (dostep ciezki, pod przewodami wodnymi). Ja tego nie zrobilem i uchwyt mi sie ulamal, ale sam czujnik na szczescie ok. Udalo sie dokupic za 40 zl, wiec nie ma tragedii.
2. Samemu nie ma opcji podniesc skrzyni. Jest nieporeczna i ciezka. Ja uzywalem podnosnika do silnikow, bo mialem mozliwosc z pozyczenia takiego. Precyzja pierwsza klasa, jednak przy zakladaniu trzeba bylo pomoc sobie lewarkiem, zeby podniesc tyl skrzyni.
3. Jako ze przyczyna wymiany bylo slizgajace sie sprzeglo po podniesieniu mocy, tarcze obilem kevlarem (tym prawdziwym zoltym) za 400 zł w firmie spod Włocławka (polecam).
4. Koncowka do odkrecania srub dwumasy to spline M12. Niestety nigdzie nie ma tej informacji, a nie jest to popularny klucz (ja kupilem w Leroy za 20 zł z NEO Tools).
Koszty:
- 1145,08 zł brutto (allegro) dwumasa od Focusa RS 1575135, ktora bez problemu pasuje do mondeo mk4 2.5T
- 754,06 zł brutto (allegro) komplete sprzeglo (tarcza + docisk) od Focusa RS 1684815
- 300 zł wysprzeglik ori Ford 1599267 z ford.sklep.pl
- 113,2 zł 2L Olej Millers Oils TRX SYNTH
- plyn hamulcowy mialem i klej do gwintow tez wiec nie licze
- koncowka spline M12 do odkrecenia srub dwumasy 20 zł
* 40zł urwanych uchwyt czujnika polozenia walu
suma: 2332,34 zł brutto (bez urwanego uchwytu)
Wrazenia po zmianie: Duzo ciszej, wczesniej czulem drgania z silnika w srodku, teraz nic takiego nie ma. No i oczywiscie sprzeglo trzyma jak szalone.
Ostatnio edytowane przez Skibson ; 31-01-2022 o 14:12
|