Cytat:
^^
Zależy czego oczekujesz od samochodu. Ten diesel będzie mniej palił, szczególnie przy jakimś autostradowym butowaniu. Ropniakiem obstawiam trudno przebić 8-9 na setkę, nawet z gazem w podłodze. Ta benzyna wypije tyle ile wdusisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na drogach szybkiego ruchu pewnie da się przekroczyć 10 l/100 km.
Z drugiej strony... Benzyna zapewnia zdecydowanie lepsze osiągi.
Rozmawiałem też z dilerem - straszyli, że na ropę dłużej się czeka.
Co kto lubi. Ja bym brał benzynę ;>
|
Diesla przede wszystkim ogólnie się nie da zamwóić, w przypadku focusa od 5 aut w górę jest teoretyczna możliwość. Produkcja 1.5 ecoblue ma być kwiecień-czerwiec, a akurat z realizacją mi się nie spieszy. Ma to być auto na ładne kilka lat, także problem z ewentualną późniejszą odsprzedażą mało mnie interesuje. A wydaje mi się że małą ilość diesli z rocznikó 2021/2022 wcale nie ubije ich ceny za kilka lat.
Cytat:
Jeżeli chodzi o walory użytkowe i ekonomię to w przypadku tak dużych przebiegów rocznych wybór ecoblue ma sens, ale odsprzedaż tego samochodu w przyszłości biorąc pod uwagę walkę EU z dieslami stawia pytanie czy warto? Co prawda to zarówno 1.5 ecoblu jak i ST 2.3 na którego czekam to ostatnie prawdziwe, normalne silniki w tym modelu Forda to zdaje się że tak jak w przypadku ecoblu jak i ST za kilka lat ciężko będzie się ich pozbyć. Diesel wiadomo ekologia a raczej niechęć ekoterrorystów do tego rodzaju napędu a motor 2.3 zużycie paliwa i zapewne jego rosnąca cena w przyszłości. No cóż ale ja zamawiając ST pomyslam że to ostatnia chwila żeby kupić samochodu z prawdziwym silnikiem i cieszyć się jazdą a dalej, niech się dzieje wola nieba. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Podobnie myślę tyle żę mocno oszczędnie, że to ostatnia chwila na normalny silnik, dlatego patrze na diesla z czteroma cylindrami, niestety 2.0 już jest nierealne, a st kupiłbym gdyby było 2.0 ecoblue 190km, niestety się spóźniłem.
Cytat:
Teoretycznie to wskazanie na diesla. Bo i więcej trasy i km już nie tak mało.
Choć np ja dziś bym wziął dalej EB, mój w trasach pali mi poniżej 7 na autostradach, a drogach krajowych w granicy 6l. No i dla mnie ważniejsza była głośność, a raczej cisza w aucie, ale jak wyżej, co kto lubi.
Bump: Co do pozbycia się ST za parę lat...sądzę, że problemu nie będzie, w przypadku nie zajechanego auta, choć w naszym kraju patrząc na ilość starych eMek jeżdżących, to i stan może nie będzie problemem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak samo co do diesla. Na zachodzie, może będą miasta z ograniczeniami, ale u nas? Jakoś w to wątpię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Też mam chęć na 1.0 z uwagi na pakiet st-line którego nie będe mógł zamówić z 1.5 ecoblue, jeździłem 1.0 125km po mieście i jest ok, nie miałęm okazji jezdzić 120-140km/h i sprawdzić ile to spala i czy nie brakuje momentu względem moich obecnych 120km i 270Nm. Co do ciszy, 1.0 ma o kilkaset rpm i nie wiem czy w sumie będzie cichsze.