View Single Post
Stary 08-02-2022, 10:22   #200
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oceniacie wygląd samochodu, piszecie, że silniki są do dupy, że lifting nic nie zmienił, że Ford beznadziejnie się sprzedaje, że najlepiej kupić inną markę byle tylko nie Focusa po FL.
Każdy może ocenić wygląd samochodu. Bo każdy ma swój gust. A forum jest tu idealnym miejsce, szczególnie wątek o facelifcie.
W dziele Focusa, jest wątek o wrażeniach z jazdy
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=286065
i tam sporo było, różnych opinii o jeździe Focusem. Zresztą, ja wyżej napisałem (post #195 ), że Focusa mk4 wybrałem, za obszerną kabinę, dodam, że trzy lata temu gdy sprawdzałem konkurencję (Cactus, C3A, Astra J/K, i30/Ceed/Elantra/Corolla XI, Rapid, Octavia III, C-Max i C4ST, a nawet chwila zastanowienia się nad Rio, C3, Fabia), Focus wygrał właśnie przestronnością kabiny (no poza Octavią - ale ta mnie odrzuciła wyglądem środka i min tym, że po Mondeo mkIV miało być mniejsze auto, owszem Octavia jest mniejsza, ale za duża), wygrał wygodniejszą tylną kanapą (żona z początku jeszcze jeździła z córką, ta zaś w foteliku, stąd szukanie auta z odpowiednią ilością miejsca za przednimi fotelami), w porównaniu do Cactusa, I30 wygrał też prowadzeniem, które to przeważyło, że w ogóle nie myśląc o Fordzie, jego kupiłem.
Starczy? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zresztą to w skrócie wyżej napisałem.
Silnik mam 1,0 EB, który też mnie bardzo pozytywnie zaskoczył (jak i 1,2 PT z PSA, choć min wychodzące wtedy problemy i ich sposób załatwienia przez PSA z zapychającym się ssakiem i odpowiedzią, że najlepiej wymieniać rozrząd co 50-60, mnie od Citroena odrzuciło, przez co nie sprawdziłem w jeździe C4ST).
Do tego, mnie w Focusie bardzo się środek podobał, w przeciwieństwie do wszem wtedy zachwalanego Ceeda, który po prostu był dla mnie brzydszy. A i sam Focus z zewnątrz mi się bardzo podobał, choć to był taki bonus.
I mimo, że nie zamierzam sprzedawać/kupować auta (Focus ma dopiero 38tys km), to z ciekawością oglądałem informacje o lifcie. I dziś patrząc na niego, na jego wnętrze, oraz na nowsze auta, które się pojawiły na rynku, na pewno sprawdziłbym C4, Elantrę (zapomniałem o niej, a nowa mi się bardzo podoba, gdyby, nie to, że rok przede mną teściu kupił Corollę XI, to sedany wtedy były u mnie na ostatnim miejscu, przy braniu ich pod zakup, a właśnie Elantra mi się bardzo podobała), i30 Facbacka, Proceeda, może i Xceeda (i30 fcb i Xceeda nie było wtedy możliwości obejrzenia, i30 fcb wchodził dopiero do produkcji, jednak nie było ich możliwości obejrzenia, przejechania się, a Xceed był planowany, a Proceed był sporo nad budżetem, dziś jednak by pewnie wszedł w górne granice), bo Focus po lifcie po prostu mi się mniej podoba.

Bump:
Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawy jestem w jaki sposób Focus będzie się utrzymywał pomiędzy pasami?
Kurcze nie potrafię odnaleźć testu, ale ktoś robił dokładnie to samo już w przedlifcie z automatem, tzn jechał przez miasto i tylko co chwila ręce na kierownicę musiał dokładać, a auto jechało dokładnie do pasie.
Sam mogę potwierdzić, że nawet przed lift, spokojnie się w środku pasa utrzymywał, nie jeździł od krawędzi, do krawędzi, a wiem, bo i na jeździe próbnej to testowałem, jak i chwilę po zakupie to znajomym pokazywałem.
o mam:
https://www.youtube.com/watch?v=wrc5...l=motospace.pl
od 6,40 mniej więcej

Ostatnio edytowane przez potraff ; 08-02-2022 o 10:43
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem