View Single Post
Stary 12-02-2022, 00:48   #13
ziem
FCP member

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Awaria nawiewu, dmucha tylko z tych na poziomie twarzy

Cytat:
Napisał grzegorz__72 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie odłączając silnika od elektryki zresetowałem moduł FCIM i skasowałem błędy Forscanem.
Silniczek na moje nieszczęście odżył, nie wystarczy więc tylko jego wymiana. Przełączając kierunki nawiewu silnik zmienia położenie.
A więc tak jak zgłaszał forscan usterka mechaniczna.
Zdemontowałem ośkę z zakupionego wcześniej silnika. tą cześć wykorzystałem aby ręcznie sterować klapami. kręcąc tą zębatką naskoczyły mi klapy z powrotem na rowki
w białym kole. Niestety nie mogłem potem trafić wieloklinem właściwego silnika w to koło - nie mogłem znaleźć właściwego kąta obrotu aby trafić. Uruchomiłem więc nawiew, jedną ręką dociskałem niespasowany silnik a drugą zmieniałem na ekranie kierunki nawiewu. w pewnym momencie wieloklin dopasował się i silnik wskoczył na swoje miejsce.
złożyłem w odwrotnej kolejności.
Wszystko działa już tydzień. Czas operacji jakieś 3 godz. z tymi wskazówkami powinien zrobić to w godzinę.
właśnie i mnie spotkał ten problem, aku i restart nic nie dają, ten sam błąd na forscanie, chociaż dziwne bo w pewnym momencie była sytuacja jakby odżył - udało mi się zmienić z nadmuchu na szybę na nadmuch na twarz, ale chwilę później umarł znowu..
co zabawne - mondeo kombi 2015 2.0...

Grzegorzu - czy ja dobrze rozumiem że u Ciebie była to kwestia złego ustawienia silnika względem ustawień klapek? że coś się zablokowało?

dzięki za opis!
ziem jest offline   Odpowiedź z Cytatem