Temat: [Mondeo 2007-2014] Remont silnik 2.0 ecoboost
View Single Post
Stary 15-02-2022, 11:33   #58
Takzim
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: S Max
Silnik: 2.0 ecoboost 240KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Remont silnik 2.0 ecoboost 240 KM

Kwestia innego oleju to oczywiście już myślałem jako pierwsza opcja, ale wpierw zgodnie z zaleceniami szlifierza przyjadę ile kazał. Potem popróbujemy z olejem.
Przyczyną tej całej przygody był raczej ten jeden wtrysk który działał na pół gwizdka. Pozostałe były w miarę ok, turbina też w.miarę ok ale żeby wszystko było zrobione przy tym remoncie i aby był spokój na przyszłość woleli te elemnty zrgenerować. Po ponownej rozbiórce jak zgłosiłem sie z ubywającym olejem to przyjrzeli się wszystkim częsciom o powiedzieli że widać że to silnik ewidentnie spala olej, nagar jest na tłokach. szlifierz rozkłada ręce bo pomiary mówią że wszystko jest idealnie, stąd teoria że to tłoki mają za cienkie pierścienie i tym.samym.za słabe do tego silnika więc wstawili inne tloki z grubszymi pierscieniami.
Za te ponowne wyjmowania, inne tłoki oczywiście ja nie płacę, to już na gwarancji. Zobaczymy jak długo dam radę męczyć ten warsztat. To zakład szlifierski podją decyzję że można to naprawić więc niech odpowiadają za swoją decyzję. Byłem skłonny zapłacić za nowy silnik, wtedy koszt byłby już zbliżony do aktualnej ceny rynkowej mojego forda, ale wiedziałbym co mam w środku (poprostu polubiłem s-maxa który dla rodziny z 3dzieci jest super wygodnym autem + ten silnik, benzyna i ta moc gdzie czegoś podobnego nie znajdziemy w innych dzieciowozach)

Ostatnio edytowane przez Takzim ; 15-02-2022 o 21:12
Takzim jest offline   Odpowiedź z Cytatem