Temat: [Focus 2014-2018] Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza
View Single Post
Stary 21-02-2022, 10:38   #123
iommi23
ford::beginner

Model: focus mk1, mk3.5; fiesta mk7
Silnik: mk1 - 1.6PB, mk3 - 2.0tdci, mk7 - 1.4
Rocznik: 2001, 2015
Domyślnie Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Ja miałem nie P1102, ale coś zbliżonego z korektą i ten błąd zniknął od czasu wymiany wtrysków. Było dodatkowo szarpanie w zakresie 2000-3000 obr (wtedy, gdy overboost wchodzi w grę).

Niedawno w forscanie doszły pidy z korektą wtryskiwaczy - wyrażoną w mikrosekundach. Jedynie na postoju mają wartości niezerowe. U mnie, na nowych wtryskach jest od -10 do +10 mikrosekund (z reguły jest blisko 0, ale czasami pływa).

W dolocie są 2 czujniki przepływu - 1 na przepływce, a drugi przed turbo (MAP i MAF) - to widzę już wymienone.
Do tego są 2 zaworki sterujące podciśnieniami (w tym sztangą od turbo) - nie są specjalnie drogie, dojście od frontu - a można je wyeliminować. W mondeo mk4 2.0 potrafiły się zapchać gąbkowe filtry w nich. Wymieniłem wszystkie, ale problem dalej występował
Do tego przepustnica i EGR razem mocno współgrają jeżeli chodzi o P1102 - przepustnica się lekko domyka gdy EGR się otwiera, co ma wywołać podciśnienie i zmusić silnik do zassania spalin.

Wartość MAF niższa niż oczekiwana to albo nieszczelność albo właśnie za dużo zasysa przez EGR. Lub słabe turbo/wtryski

Warto by było zweryfikować zachowanie MAF i MAP podczas jazdy - czy ich wartości nie odbiegają za bardzo. Wiadomo, że nie ma przełożenia idealnie MAP/MAF bo to inny rodzaj pomiaru, ale pytanie, czy to było weryfikowane.
Pytanie jeszcze o stan pompy wtryskowej - czy ciśnienie na listwie jest ok.

W razie czego można porównywać z moim (przy czym mam 180KM)
iommi23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem