View Single Post
Stary 28-02-2022, 13:45   #11
Magdalena
ford::average

Imię: Magda
Model: Ford focus
Silnik: 1.8 flexifuel
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Kołysanie autem podczas jazdy, pukanie po puszczeniu sprzęgła, puka na nierównoś

Hej. Wracam do tematu. Do tej pory został wymieniony:
1. Akumulator
2. Poduszka skrzyni biegów
3. Poduszka silnika
4. Tulej wahacza przód
5. Łącznik stabilizatora tył
Po wymianie wszystko było dobrze, samochód jak nowy, mega komfort prowadzenia.
Oddałam na zbieżność i Pan powiedział że było co ustawiać.... Powiedział też że są luzy na przegubach na półosi i trzeba wymienić obie półosie...(bo puka delikatnie przy puszczaniu sprzęgła, ale to jest do zniesienia).
5 dni po zbieżności znów coś jest nie tak, auto samo zmienia tor jazdy, wpada w nierówność, na zakrętach ucieka, skręcam kierownicą a auto jedzie prosto...jakby jakiś luz się zrobił, odczuwam żużnienie podczas jazdy, drgania na kierownicy ... Gdy wjadę w jakąś dziurę coś gdzie zapuka (pewnie ta półoś daje o sobie znać...)
Do czasu zbieżności tylne koła stały względem siebie pochylone do środka, oba tak samo, tak było i tak miało być. Po zbieżności zauważyłam na moje oko że jedno koło stoi prosto a drugie jest nachylone do środka, nie są względem siebie tak samo ustawione.
Znów wrócił komunikat o usterce wspomagania kierownicy, ale wspomaganie jest.

Moje pytanie, czy coś znów się zepsuło? Czy mogło coś się zepsuć po zbieżności? Czy ma na to wszystko wpływ ta półoś i to ona tak się zachowuje że auto zmienia tor jazdy? Czy zbieżność została źle zrobiona że koła stoją inaczej?
Proszę o pomoc.
Dzięki
Magdalena jest offline   Odpowiedź z Cytatem