EGR
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wysoki sądzie nie wiem jak to się stało, że ten wężyk spadł... może jakaś kuna...
Razem z autem dostałem trochę faktur. Właściwie to nigdy jeszcze tyle nie miałem. Auto ma ma liczniku 380 tys. km. Od 2009 pojazd jest polski. Wygląda na to, że pierwszy polski właściciel w latach 2009 do 2016 dużo podróżował Polska - Holandia (jakiś Car Dealer... - czyli po polsku handlarz). W 2013 w Holandii była wymieniana pompa i wtryskiwacze (1800,- EUR) - niestety na fakturze nie ma przebiegu. Od 2016 do teraz drugi polski właściciel raczej dużo nie najeździł (w łykendy na wesela). W 2017 r podczas wymiany końcówek drążków miał 320 tys. przebiegu. Biorąc te wszystkie dane pod uwagę liczę na to, że trochę jeszcze pojeździ zanim znowu trzeba będzie fundować mu wtryskiwacze. Przejeżdżam rocznie 25 - 30 tys. na dwa auta więc niedużo. Minusem jest, że to raczej jazda miejska, trasy sporadycznie. Póki co nie zauważyłem niepokojących objawów.
Pod maską wężowisko i ciężko na razie mi rozkminić o co tam chodzi. Pełno rur i rureczek...
Np. jeden wężyk o małej średnicy wychodzi z bloku tuż nad wyjściem większej rury do termostatu i dochodzi do zbiorniczka wyrównawczego. Jednak gdy go odpiąłem od zbiorniczka nic z niego nie wyciekło za to była jakaś czarna oleista maź na końcówce.
Co to? do czego?
Wyczytałem w necie, że do silnika wchodzi 6,5 litra oleju. Naprawdę tak dużo?
Zwyczajowo po kupnie trzeba wymienić wszystkie filtry (sprzedający nawet nie udawał, że olej wymieniany a filtr powietrza był taki czarny, że jeszcze takiego nie widziałem...) wiec i ten olej wymienię.
Wyczytałem też, że olej do takiego silnika to 5W30 jednak przy takim przebiegu nie starczy 10W40?
Ta miarka oleju/bagnet to kompletna porażka, jej kształt powoduje, że zbiera się olej z rurki i ślady są mało czytelne. Ile oleju jest między min a max?
Niestety włącznik nadmuchu zaciął się na wciąż włączonym nadmuchu. Świeci się ciągle ta zielona kontrolka na pokrętle. Pytanie moje jest takie czy to tylko wentylator działa czy włącza się również układ klimatyzacji i pomimo, że pokrętło ustawienia temperatury/ciepła jest na max ciepłe to chłodzi i grzeje jednocześnie? To by było doprawdy głupie.