View Single Post
Stary 04-03-2022, 23:47   #1
FFpiotto
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 125KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Kłopoty techniczne i prawne po zakupie Forda Focusa

Próbowałem już w paru tematach dowiedzieć się jak rozwiązać problemy techniczne po zakupie auta. Ale jest ich kilka różnych, więc może w dziale ogólnym spróbuję:
Po kolei:
12.02 zakupiłem od osoby prywatnej Forda Focusa 1.8 125 KM 2008 r.
po lifcie, z licznikowym przebiegiem 158 kkm.
Nacieszyłem się autem przez 8 dni i ok 400 km przebiegu.
W ramach pakietu startowego, zleciłem wymianę oleju w silniku: Ford ... 5W30 wraz z kompletem filtrów.
Podczas nocnej jazdy autostradą, nagle silnik stracił moc i zaczął pracować na
3 cylindry. Musiałem zostawić auto na stacji benzynowej i dopiero nazajutrz, z zakupionymi kompletami świec i cewek zapłonowych pojechałem po auto.
Niestety wymiana nic nie pomogła. Auto zostało przewiezione lawetą na warsztat.
Dokonano pomiaru kompresji i na jednym z cylindrów był jej całkowity brak.
Wg. mechanika to wypalone zawory nad cylindrem są przyczyną awarii.
Ale oczywiście, żeby się przekonać dokładnie czy tylko to, czy coś jeszcze, trzeba rozebrać co najmniej głowicę.
Szczególnym trafem jest, że w parę dni temu, do warsztatu trafił też Ford Focus z tym samym silnikiem, oraz z taką samą awarią.
To są kłopoty natury technicznej. Teraz pora na prawne:
Powiadomiłem sprzedającego o zaistniałej sytuacji, oraz zażądałem pokrycia kosztów naprawy. Dałem mu kilka dni do namysłu, bo zależało mi, żeby sprawę załatwić polubownie. Niestety w odpowiedzi zablokował mój numer w telefonie. Tak więc, napisałem oficjalne pismo o odstąpieniu od umowy, wysłałem listem poleconym, z potwierdzeniem odbioru i powiadomieniem.
Odebrał list w poniedziałek 28.02. Wiem, że od tego momentu ma teraz 14 dni na odpowiedź.
Jeśli jej nie udzieli, to znaczy, że się zgadza na odstąpienie od umowy.
Problem w tym, że on chyba tego nie wie, tak jak nie dociera do niego fakt obligatoryjnej rękojmi na sprzedany samochód. W rozmowie, sprawiał wrażenie, nie tyle zdziwionego faktem wystąpienia awarii, co zaskoczonego tak szybkim jej pojawieniem.
Auto jest zarejestrowane w kraju, więc na razie:
-oczywiście zapłaciłem podatek PCC-3
- zgłosiłem nabycie auta, w WK, bez przerejestrowania
- muszę dopłacić do OC w ramach rekalkulacji składki.
Tak więc auto zepsute stoi, ale koszty rosną.
Generalnie auto mi się nadal podoba, wolałbym się dogadać co do kosztów naprawy. Najgorsze, że nie wiem ile trzeba kasy na naprawę.
Mechanik, u którego stoją teraz te 2 Focusy, pociesza mnie, że jak naprawią tego drugiego, to się dowiem.
Przypuszczam, że sprzedawca zignoruje również moje odstąpienie od umowy.
Pozostanie sprawa w sądzie., a to potrwa długo lub bardzo długo.

W międzyczasie, znalazłem ciekawą aukcję kupna nowego? silnika 1.8 Duratec. Wydaje mi się to za tanio, żeby było prawdziwe:
1. Za 1800 zł, nowy blok silnika, wraz z tłokami i wałem. Niestety dopiero w poniedziałek można się coś dowiedzieć od sprzedawcy.
Gdyby ta oferta była prawdziwa, to czy ten silnik o nr 4M5G-6015-DF,
będzie pasował do mojego Focusa i jego osprzętu: skrzynia, rozrusznik, przeróżne wtyczki.
2. Następnie drugi problem to głowica. Widzę, że są w sprzedaży gotowe regenerowane w różnych cenach. Czy za 1200 zł taka głowica, może być porządnie odnowiona?
FFpiotto jest offline   Odpowiedź z Cytatem