Odp: Montaż klimatyzacji lub klimatyzacja dachowej
No to masz spore ułatwienie przy montażu klimy z tyłu.
Jeśli mogę radzić: przewody aluminiowe klimy idące na tył, warto owinąć taśmą samowulkanizującą, naciągając ją nieco podczas nawijania. Po zwulkanizowaniu tworzy się szczelna powłoka, zabezpieczająca alururki przed mechanicznymi uszkodzeniami i korozją. Taśma samowulkanizująca nie jest droga, wystarczy kupić 5-6 rolek. Więcej, jeżeli zabezpieczysz rurki także te prowadzone w kabinie. Zwłaszcza tą , idącą nad prawym nadkolem za obudową filtra. Ta jest awaryjna w 100%, kwestia czasu. :/
Takie zabezpieczenie, jakie przewidział Ford pod podwoziem (peszel ze szczeliną) to zupełne nieporozumienie - głupota do potęgi.
Te rurki w obecnych modelach są - można użyć takiego określenia - biodegenerowalne, czyli, hm... ekologiczne. Same się rozpadają. Ja w ciągu 13 lat eksploatacji modelu Mk6 z tylną klimą, tylko dwa razy po zimie nie musiałem łatać (spawać) dziurawej instalacji. Natomiast w starych modelach Mk3/4 i 5 nikt nigdy nie słyszał o dziurawych przewodach klimy - były jak ze stali nierdzewnej.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 07-03-2022 o 18:07
|