09-03-2022, 10:48
|
|
|
ford::advanced
Model: Ford focus mk3
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015
|
Odp: Wymiana bloku/całego silnika - 1.5 Ecoboost 2015
Cytat:
Cześć, samochód to Mondeo V z 2015r. 1.5 ecoboost z akutalnym przebiegiem 182tyś. Jakiś czas temu zauważyłem ubywanie płynu chłodniczego i sporadycznie dym za samochodem, ale mieliśmy wtedy niższe temperatury, więc nie wyglądało to podejrzanie. Płyn raz ubywał, potem pod ciśnieniem wracał. Zauważyłem lekki nalot pod korkiem oleju, ale na trasach miejskich - przy dłużysz wyjazdach czysto. Jednak pewnego dnia, po długiej trasie pojawiła się gruba warstwa masła. Oddałem wtedy samochód do ASO, ciągle mając nadzieję, że nie jest to uszczelka pod głowicą. Dodam tylko, że nie zauważyłem utraty mocy, ubytku czy też nadmiaru oleju.
Diagnoza ASO
Jako pierwsze po zdemontowaniu świec stwierdzono przedmuch na 2-gim cylindrze. Po zdjęciu głowicy stwierdzono, że uszczelka jest wydmuchana a między 2-3 cylindrem jest odkształcenie 0,6mm, gdzie dopuszczalne przez producenta 0,2mm. Zaproponowane rozwiązanie to wymiana silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto kupiłem 2 lata temu z przebiegiem 145tyś. Przez pierwszego właściciela wszystkie przeglądy robione w ASO. Sam wymieniałem olej co ok 12tyś. Nigdy się nie przegrzał, temperaturę trzymał cały czas w normie.
- Co mogło być przyczyną?
- Czy warto wymieniać silnik na używany? Ewentualnie prośba o polecenie zakładu, który wykonałby to solidnie.
- A może próbować oddać blok do planowania ?
|
Jaka cenę zaproponowało aso za naprawę?
|
|
|