Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę
Jam mam 1.6 ecoboost i od dwoch lat zmagam się z wibracjami przy mocnym wcisnieciu gazu od ok. 2 do 3 tys. obr. Wymieniłem prawie wszystko w zawieszeniu mechanik naciagnał mnie nawet na nowe półosie ale za wiele to nie dało choć poprawa mała była i problem dalej występował. Wszyscy rozkładali rece chciałem wymienić wszystkie poduszki ale doradzono mi żeby wymienić na początku tylko jedną pod silnikiem żeby w kolejne koszty nie iść. Nadmienie, że wyglądała na ok, i... pomogło połowicznie ale nieznacznie dalej drgania wytępowały. W między czasie przy przyśpieszaniu auto zaczęło mi zjeżdzać w prawo. Diagnoza prawdopodobnie tuleje wachcacza. Wizualnie wyglądały na ok. ale mówie zakładaj nowe. Dodatkowo zamienił koła tył na przód w wyobrazcie sobie, że wszystko ustało. Zero drgań. Wyszło na to że przynajmniej moje Mondeo ma bardzo wrażliwy układ zawieszenia i pomimo braku oznak zużycia warto było wymienić na nowe.
Pozdrawiam
|