nie chce wejść po dłuższym postoju wsteczny i sporadycznie I bieg
Witam mam problem ze wstecznym biegiem, nie chce wejść po dłuższym postoju (napotyka opór, jakby blokadę), pomaga zmiana biegu na inny, a potem bezproblemowo wchodzi wsteczny. Problem sporadycznie zaczął pojawiać się ok. rok temu, a teraz coraz bardziej się nasila. Dawniej nie zawsze występował po dłuższym postoju, a teraz praktycznie zawsze. Oczywiście minusowa temp. również nasila problem ze wstecznym. Po drugie doszedł drugi problem od kilku tygodniu jak jadę w korku i jest gaz i hamulec czasami pierwszy bieg lekko wchodzi ale jakby nie dociskał do końca, czyli tak jakby do końca nie wskakiwał. Problem z jedynką na chwilę obecną występuję sporadycznie, ale jakby się bardziej nasilał.
Czytałem forum i większość obstawia sprzęgło bądź docisk. Pozostałe biegi wchodzą idealnie, bez oporu, nie pomaga kilkukrotne naciśnięcie sprzęgła itd.
Auto dwukrotnie było diagnozowane u mechanika: dokonałem wymiany oleju w skrzyni na oryginalny Forda zgodnie ze specyfikacją, sprzęgło zostało odpowietrzone, sprawdzone linki.
Mechanik nie jest do końca przekonany czy to na pewno sprzęgło, skrzynia na wyłączonym silniku chodzi ideaknie gładko, bez żadnego oporu.
Auto ma przejechane ponad 210tyś km, z tego co się orientuje to nie było w nim wymieniane sprzęgło. Mam pytanie do osób, które miały podobny problem co by sugerowały jeszcze spradzić ??? Czy jednak nie szukać dalej tylko wymieniać sprzęgło ???
Auto nie szarpie, na chwilę obecną z dwumasą spokój - sprawdzana na niskich obrotach oraz podczas gaszenia auta, nic nie stuka itd.
Dziękuję za porady i pozdrawiam
|