View Single Post
Stary 18-03-2022, 21:32   #111
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
Domyślnie Odp: Opony wielosezonowe - hit czy kit

Temat rzeka... wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wszystko zależy od "toku rozumowania" użytkownika auta - jak ktoś ma "olej w głowie" to na każdej oponie dojedzie bezpiecznie (teoretycznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).

W moim przypadku zacząłem się zastanawiać nad wielosezonowym kompletem, bo S-Max będzie służył teraz do jazdy w 99% "w koło komina" - na dłuższe/rodzinne wypady będziemy "latać" Squodą - tam są dwa komplety.

Letnie opony wytrzymały 6 lat, ale "zjechałem" bieżnik do końca (równy z TWI), a zimówki mają 5 lat - bieżnika sporo, ale już czuję, że guma jest twardsza i gorzej się prowadzi.

Przypuszczam, że lepszym rozwiązaniem będzie wymiana kompletu opon co 4 lata, niż wywalać opony 5, 6 letnie z powodu ich wieku, zwłaszcza, że przebiegi roczne wyliczyłem dla S-Maxa (przy dwóch autach) na ok 5 - 6 tysięcy.

Pod uwagę biorę właściwie tylko cztery modele: Nokian Seasonproof; Goodyear Vector 4Seasons Gen-3; Michelin CrossClimate 2 lub Bridgestone Weather Control A005 EVO (oczywiście na 18" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem