Temat: [Focus 2008-2011] Skaczące obroty podczas zmiany biegów
View Single Post
Stary 20-03-2022, 17:27   #1
KubSonn23
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Skaczące obroty podczas zmiany biegów

Witam
Mam problem z focusem, a mianowicie podczas zmiany biegów podskakują mi obroty o około 200-300 w górę, a dopiero później spadają. Szukałem już rozwiązań, sprawdzałem przepustnice (była ok) czujnik koło pedału sprzęgła(też wygląda na sprawny) więc zawiozłem go do mechanika, który stwierdził, że wszystko jest w porządku. Postanowiłem jeszcze pogrzebać koło tego czujnika pedału sprzęgła i zdjąłem go a w miejsce pinów wpiąłem drucik aby zamknąć obwód. Sytuacja się poprawiła i obroty już tak nie skaczą, a lekko się utrzymują i dopiero spadają. Dopiero po wyłączeniu klimatyzacji wszystko jest tak jak powinno i obroty od razu spadają po wysprzęglaniu. Zrobiłem auto test klimy i wyskoczył błąd 9342 który po skasowaniu nadal się utrzymuje.
Mam też problem bo po zamknięciu auta z pilota nie gaśnie komputer pokładowy, a przy zaryglowanych zamkach i otwarciu samego bagażnika włącza się alarm. Po za tym alarm działa ale bez syreny (?buzzera?). W związku z tym zastanawiam się czy te wszystkie usterki nie mają jakiegoś wspólnego źródła, być może jakiś moduł. Jest ktoś kto miał podobną sytuacje?
Edit: silnik 1.6 100KM

Ostatnio edytowane przez KubSonn23 ; 20-03-2022 o 17:42
KubSonn23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem