Temat: [C-MAX 2007-2010] regulacja zaworów jak to zrobić ?
View Single Post
Stary 24-03-2022, 20:35   #11
Tryq
ford::amateur

Model: C-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE (PB+LPG)
Rocznik: 2007
Domyślnie Za duże luzy zaworowe - co dalej?

Witam,

Dzisiaj odebrałem auto po zrobieniu pakietu startowego po zakupie, poprosiłem też mechanika, żeby zmierzył luzy zaworowe (auto rok temu przy przebiegu 185 tys km miało założoną instalację gazową, obecnie przebieg wynosi 195 tys km). Silnik pracuje równo i cicho, jedynie spalanie wg mnie jest trochę wysokie (12-13l miasto; 9l trasa), ale zdaniem gazownika to jest bardzo dobry wynik jak na ten silnik (duratec 2.0 HE 145 km).
Rozrząd był sprawdzany i jest w dobrym stanie (niczego nie wymieniali).

Ale do rzeczy - oto wyniki pomiaru jakie zapisał mi na kartce mechanik:

Wydech: 0,3-0,35
Ssący: 0,25-0,3

Jeżeli dobrze rozumiem to co czytam w innych wątkach, to wyniki są znacznie wyższe niż norma. I co teraz powinienem zrobić? Dobrać nowe szklanki? Jaki powinien być sensowny koszt przeprowadzenia takiej operacji?

W innych tematach czytałem, że w przypadku tych silników standardem jest że te luzy się kasują, a w moim przypadku się zwiększyły ?

EDIT: rozmawiałem z mechanikiem specjalizacji Forda i powiedział że absolutnie przy takich wartościach luzów nic nie ruszać, jakby były skasowane to trzeba by robić, a tak to nie tykać. Powiedział żeby zrobić kontrolę luzów za 30k km.

Ostatnio edytowane przez Tryq ; 25-03-2022 o 15:30
Tryq jest offline   Odpowiedź z Cytatem