Temat: [Mondeo 2014- ] Jaki olej silnikowy 2.0 diesel
View Single Post
Stary 27-03-2022, 10:46   #133
wkg
ford::average

Model: Mondeo mk V Titanium, było Mondeo mk IV
Silnik: TDCi 2.0 150, było 140@180
Rocznik: 2018, było 2009
Domyślnie Odp: Jaki olej silnikowy 2.0 diesel 180km

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. To ze cos do czegos bylo kiedys dobre to nie znaczy, ze teraz do czegos innego tez bedzie pasowac.
Bump:
To prawda - stąd pytanie.

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Jak producent zaleca 0w-30 do MK5 to lej taki olej i nie kombinuj bo zalecenia producenta co do parametrow i normy oleju maja jakas podstawe techniczna i nie biora sie z powietrza.
Bump:
Zaleceniami producenta najmniej bym sie przejmował - przecież nie mają żadnych podstaw technicznych tylko marketingowe - pewnie chodzi o zmniejszenie zużycia paliwa.
Gdyby zalecenia producentów nie brały się z powietrza nie zalecaliby wymiany co 30 tkm.

Cytat:
3. Nie chcesz jezdzic na Castrol-u to wlej polecanego tu wczesniej przez Hanasolo Motula (Motul 8100 Eco-Clean C2 0W30). Ja po roku jazdy i przejechaniu prawie 30 tkm w bardzo roznych warunkach i temperaturach uwazam, ze olej jest swietny i silnik pracuje na nim idealnie. Wymiana oleju co 10 tkm (razem z filtrami oleju i paliwa).
Bump:
No nie chcę. Zniszczył mi jeden silnik (konkretnie Magnatec), widziałem co z nim zrobił :/ Więc nie będę już Castrola sponsorował. Byłoby to po prostu niemoralne.

Po 30 tkm nic nie można powiedzieć, ja na Motulu z normą Forda ale 5W-30 przejechałem ponad milion i tu już coś można wnioskować. Zostanę przy Motulu ale zastanawiam się co oni zmienili w silniku, że teraz 0W-30 niby lepszy. A że zostały mi jeszcze dwie bańki 5W-30 z mk4 to się zastanawiam - choćby na lato zalać.

PS: Czym się różni to C2 od A5/B5 ?? Wie ktoś ?
wkg jest offline   Odpowiedź z Cytatem