Temat: [Mondeo 2014- ] Jaki olej silnikowy 2.0 diesel
View Single Post
Stary 27-03-2022, 13:06   #145
wkg
ford::average

Model: Mondeo mk V Titanium, było Mondeo mk IV
Silnik: TDCi 2.0 150, było 140@180
Rocznik: 2018, było 2009
Domyślnie Odp: Jaki olej silnikowy 2.0 diesel 180km

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kup 6 litrów, wejdzie 5,5-5,7. Chociażby misa jest z tworzywa sztucznego, filtr oleju nie jest wkładem jak w dw10f, i pewnie sporo innych różnic.
Dzięki !

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-- Co dokladnie Ci ten Magnatec zrobil ? Jaki Magnatec lales a jaka byla specyfikacja wymagan producenta silnika w stosunku do oleju ? Co ile zmieniales olej ? A moze "palowałeś" silnik na zimnym, nie studziles turbiny, lałej syfne paliwo. A moze oleju bylo w silniku o wiele za malo lub za duzo. A moze do oleju dostawalo sie paliwo albo plyn chlodniczy. A moze cisnienie oleju bylo za niskie - wada pompy, silnika ?
Dbałem o auto jak o własne dziecko - pierwsze salonowe. Co zrobił - opisałem wyżej. Pałowanie na zimnym, studzenie turbiny (której nie było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), syfne paliwo ????????? Co to ma do beżowego osadu na calym silniku ? To utlenienie i tyle.

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sorry, ale jeszcze nie slyszalem, zeby regularnie wymieniany i o polecanej przez producenta silnika specyfikacji olej sam od siebie zniszczyl silnik.
Oj słyszałeś, słyszałeś. Z pewnością czytałes co robi silnikom przestrzeganie instrukcji producenta. Ostatnio widziałem Mercedesa na podnośniku - obrócone panewki na wale, zatarty wał - paskudnie to wyglądało. Wymieniał co 30 tkm - zgodnie z zaleceniami "producenta". "Producenta" oczywiście w cudzysłowiu. Producentem tego wału był Renault - wybity znaczek. W merole pakują teraz silniki od Dacii, obłęd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wkg ; 27-03-2022 o 13:12
wkg jest offline   Odpowiedź z Cytatem