Odp: Błąd P244C
Witam, sprawdziłem dzisiaj wiązkę czujnika ciśnienia od wtyczki do pierwszego "trójnika" czyli ok. 15 cm kabli, są w porządku.
Przejechałem się po osiedli dając lekko w palnik i temp. DPF wzrosła do 460 stopni.
Włączyłem wypalanie stacjonarne, wypalał się ok. 8 min, zaraz po przerwaniu, oglądałem parametry i temp. DPF była w okolicy 450 stopni.
Podłączyłem amperomierz w miejsce bezpiecznika świecy dopalacza, podpiąłem wężyk z pojemnikiem do pompki dopalacza, uruchomiłem wypalanie stacjonarne i... nic. Pompka podała 0 gram paliwa do wężyka, a amperomierz wskazał 0 A. Wychodzi ze tu jest problem niskiej temperatury przy wypalaniu.
Pompa na krótko działa(cyklicznie przykładałem kabel do + akumulatora) i trochę mi nabiła do węża paliwa. Zasilanie +12V przychodzi na wtyczkę. Jak odpiąłem wtyczkę i odpaliłem silnik pojawił się błąd pompki dopalacza.
Bezpiecznik od świecy sprawny, przekaźnik podmieniłem, od bezpiecznika do przekaźnika przejście jest, od przekaźnika do świecy również, zasilanie do cewki przekaźnika dochodzi. Jeśli odepnę świece pojawia się błąd świecy dopalacza.
Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić? Czy to wina oprogramowania w sterowniku?
|