Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacja fabrycznego audio
View Single Post
Stary 06-04-2022, 08:15   #782
Fulrafał
ford::beginner

Model: mondeo mk5
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Modyfikacja fabrycznego audio

Cytat:
Napisał Leszek_M Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Jako że minął prawie miesiąc od wymiany głośników, to postanowiłem się podzielić moimi odczuciami(odsłuchami).
Dzięki sugestiom/opiniom/doświadczeniom kolegów postanowiłem wygłuszyć drzwi(na razie przednie) i wymienić głośniki.U mnie w Gdańsku albo w ogóle nie chcieli wymieniać samych głośników albo proponowali ceny zaporowe 2500-3000. Na szczęście trafiłem na firmę z Elbląga i za ich namową zdecydowałem się na Focal RSE 165 i powiem Wam że jest mega różnica-to po prostu inna muzyka.Słychać dźwięki których wcześniej w ogóle nie było.Wysokie rewelacja, teraz mam ustawione na 0.Średnie bez porównania.Natomiast jeżeli chodzi o niskie to jakiejś rewelacji nie ma, jest lepiej niż było, bas jest przyjemniejszy, nie dudni jak wcześniej ale dupy nie urywa(pewnie to zasługa wygłuszenia a nie głośników). Stąd wziąłem się za ten plastik-fantastik w bagażniku.W ten weekend wyjąłem to coś, wykleiłem matami CTK SPL2 w środku i na zewnątrz,wypchałem watoliną i wstawiłem głośnik Axton ATW20 - niestety jak pisali koledzy nic porządnego do tej puszki nie pasuje. Nie chcę wstawiać żadnej skrzyni do bagażnika dlatego poszedłem tą drogą.Na razie jestem zawiedziony bo gra ciszej i słabiej niż ori (tzn. bas jest ok ale "nie czuć go na plecach" tak jak wcześniej). Producent podaje że skrzynia powinna mieć min.15l, a ta ma ok.12l, może to być też powodem - myślałem że watolina załatwi sprawę.
Fakt też jest taki że pograł dopiero może z godzinkę, a powinien się rozegrać tak ze 30h.
Za jakiś czas dam znać czy jest lepiej - jak coś to zawsze mogę wstawić ten co był.
ale obudowę subwoofera z zewnątrz i od środka wygłuszyłeś matami plus blache bagażnika ?

czy może warto pozostać na fabrycznym głośniku po tym wygłuszeniu ?
Fulrafał jest offline   Odpowiedź z Cytatem